Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
«Ο χορός των... κατασκόπων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Επιστροφή... στο «ψυχροπολεμικό» μέλλον της ανθρωπότητας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «αψυχολόγητη» ενέργεια του Λευκού Οίκου, να απελάσει μεγάλο αριθμό Ρώσων διπλωματών, που μπορεί να φτάσουν και τους 50, ως αντίποινα για τη σύλληψη του Ρόμπερτ Χάνσεν στις 18 του Φλεβάρη για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας!

«Εδώ και πολλά χρόνια είχαν εγερθεί ανησυχίες για το επίπεδο και την παρουσία αξιωματικών μυστικών υπηρεσιών σε αυτή τη χώρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε χτες από ορισμένο αριθμό Ρώσων να φύγουν, χαρακτηρίζοντάς τους μη επιθυμητά πρόσωπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι απελάσεις αυτές συνδέονται με την υπόθεση του πράκτορα του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν.

Εντούτοις, αν και ο Λευκός Οίκος κατά αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τις απελάσεις, δεν έδωσε λεπτομέρειες της υπόθεσης, ούτε και το ακριβή αριθμό, ανακοινώνοντας ότι τα πάντα θα διευκρινιστούν από το υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες πρωινές ώρες - ώρα Ελλάδας. Πάντως, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους σε δηλώσεις προς το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ έχουν ήδη απελάσει έξι Ρώσους και πρόκειται να απελάσουν συνολικά 50 Ρώσους διπλωμάτες ως υπόπτους για τη διενέργεια κατασκοπίας υπέρ της Μόσχας.

Η αναπάντεχη (;) «ψυχροπολεμική κίνηση» των Αμερικανών και μάλιστα σε αυτή την έκταση - εάν επιβεβαιωθεί τελικά - προκαλεί πλείστα ερωτηματικά, αφού η αλλαγή του χάρτη της οικουμένης, είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι ανάλογες κινήσεις, όπως η απέλαση 80 διπλωματών το 1986 κατά την «Επιχείρηση Λιμοκτονίας» (Operation Famish), από την προεδρία του Ρόναλντ Ρήγκαν, ανήκαν οριστικά στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Οσον αφορά τις αντιδράσεις της ρωσικής διπλωματίας, μάλλον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φειδωλές, αφού πιθανώς αναμένουν την επίσημη ενημέρωση των ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για χτες. Μοναδικές για το θέμα δηλώσεις έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος δήλωσε χτες στο τηλεοπτικό κανάλι ORT ότι «η απόφαση της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτε άλλο εκτός από θλίψη. Καμία βάση δεν υπάρχει και δεν υπήρχε γι' αυτές τις απελάσεις. Αν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, θα μπορούσαν να ρυθμιστούν μέσω των κατάλληλων καναλιών... η πολιτική αυτών που προσπαθούν να ωθήσουν την ανθρωπότητα και τις ΗΠΑ προς τον Ψυχρό Πόλεμο και την αντιπαράθεση θα αποτύχουν... Πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα θριαμβεύσει», κατέληξε ο Ιβανόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ