Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών

Αγωνιστική παρέμβαση χτες στον Οίκο Ναύτου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Από τη σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ
Από τη σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ
Με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την ουσιαστική προστασία των άνεργων ναυτεργατών και την έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση με 1.500 ευρώ, ναυτεργάτες από όλες τις κατηγορίες πλοίων και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στον Οίκο Ναύτου, μετά το αγωνιστικό κάλεσμα από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Η αγωνιστική παρέμβαση στον Οίκο Ναύτου ήταν η συνέχεια της μαζικής σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, για την οργάνωση των αγώνων των ναυτεργατών ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που για την κερδοφορία των εφοπλιστών, τους καταδικάζει στην ανεργία και ισοπεδώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) εμφανίζουν 4.191 άνεργους ναυτεργάτες από την 1η Νοέμβρη έως και τις 10 Δεκέμβρη. Με δεδομένο ότι - όπως επιβεβαιώνουν οι υπάλληλοι του ΓΕΝΕ - μόνο το ένα τρίτο περίπου των ανέργων εγγράφονται στους καταλόγους του Γραφείου, εκτιμάται πως οι άνεργοι ναυτεργάτες φτάνουν στις 12.000. Από αυτούς ακόμα και αυτό το γλίσχρο επίδομα ανεργίας που φτάνει τα 235 ευρώ για τους άγαμους και 294 ευρώ για τους έγγαμους, πήραν μόνο οι 700. Δηλαδή, χιλιάδες ναυτεργάτες είναι εγκαταλειμμένοι στην πλήρη εξαθλίωση και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών συνεχίζουν την κερδοφορία τους. Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία παραμένουν πρώτοι σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων. Μόνο μέσα στο 2012 έχουν προχωρήσει σε 97 νέες παραγγελίες πλοίων αξίας 4 δισ. δολαρίων.

Και όχι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, στη σύσκεψη, σε συνάντηση, προχτές, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες με στελέχη του γραφείου του Επιτρόπου Μεταφορών στις Βρυξέλλες, «επιβεβαιώθηκε ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι το ταχύτατο ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και η χρηματοδότησή τους με ζεστό χρήμα». Γι' αυτό, συνέχισε, «αυτό που χρειάζεται είναι ένα κίνημα ανατροπής που θα διεκδικεί μία άλλη πολιτική που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή την πορεία των εξελίξεων θα την κρίνει η άνοδος της ταξικής πάλης - όλοι κρινόμαστε στους χώρους δουλειάς - και του κινήματος, η πρόοδος στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ