Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Με διαδηλώσεις και ένταση στις πρώτες κάλπες για το Σύνταγμα

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή στην Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή στην Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις
Σε κλίμα αιματηρών διαδηλώσεων (9 νεκροί και δεκάδες τραυματίες) και βαθύτατου διχασμού -καθώς οι υποστηρικτές του Προέδρου κατηγορούν τους επικριτές του ως «απίστους» και «νοσταλγούς του καθεστώτος Μουμπάρακ» ενώ χαρακτηρίζονται από αυτούς «πραξικοπηματίες στο όνομα του Ισλάμ»- αναμενόταν να πραγματοποιηθεί, χθες, η πρώτη φάση της ψηφοφορίας για το σχέδιο Συντάγματος. Το σχέδιο εκπονήθηκε από 85μελή επιτροπή, αποτελούμενη μόνο από ισλαμιστές, μετριοπαθείς και πιο ακραίους, η οποία το ενέκρινε ομοφώνως μετά από παρότρυνση του Προέδρου Μούρσι, εν τάχει και πριν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο προλάβει να εξετάσει τις προσφυγές κατά της νομιμότητας της ίδιας της επιτροπής. Σε αυτήν την πρώτη φάση της ψηφοφορίας κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι ψηφοφόροι σε δέκα εκλογικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια.

Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο λόγω της άρνησης μεγάλου αριθμού δικαστών να επιβλέψουν τη διαδικασία στα ξεχωριστά εκλογικά τμήματα. Αντιδρούν τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο προεδρικό διάταγμα που προηγήθηκε αυτού με το οποίο ο Μούρσι έθετε εαυτόν και την επιτροπή εκπόνησης του Συντάγματος πέραν της Δικαιοσύνης και περιόριζε τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Οταν την περασμένη βδομάδα, ανάμεσα στους διάφορους ελιγμούς αποκλιμάκωσης, ο Μούρσι ανέστειλε τις δικές του υπερεξουσίες, δεν αποκατέστησε τη δικαιοδοσία των δικαστών, επικαλούμενος ότι στο σώμα βρίσκονται πολλά «απομεινάρια» του καθεστώτος Μουμπάρακ, κάτι που είναι αληθές.

Κόντρες ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης με το λαό στην γωνία

Ο Μούρσι, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ο στρατός έχουν καταλήξει σε μια ισορροπία δύναμης προκειμένου να νέμονται από κοινού την εξουσία, εκφράζοντας τη μερίδα της αστικής τάξης που θέλει μετά τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους και το φυσικό πλούτο της χώρας και να διαπραγματευτεί με τα πολυεθνικά μονοπώλια.

Οι αστικές δυνάμεις με όποιο μανδύα (κοσμικό ή θρησκευτικό) και αυτές που αντιτίθενται στο Σύνταγμα εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα όπως και προηγούμενα, με το λαό στην γωνία και χωρίς πραγματικά επαναστατική δύναμη για να συγκρουστεί με την εξουσία των αστών. Τώρα ο Μούρσι έδωσε έκτακτες εξουσίες στο στράτευμα, το οποίο -μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος- ανακτά το δικαίωμα σύλληψης πολιτών. Με άλλα λόγια, επανήλθε, προσωρινά, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυσε στη χώρα όλη την 30ετία Μουμπάρακ.

Οσο περνούν οι μέρες ολοένα περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για το ακριβές περιεχόμενό του. Μεταξύ άλλων, τα 234 άρθρα του προβλέπουν μείωση σε δύο θητείες -ή οκτώ χρόνια- της προεδρικής θητείας, ένα στοιχειώδη έλεγχο επί του στρατού, ο οποίος, όμως, διατηρεί το δικαίωμά του να διορίζει τον υπουργό Αμυνας, και συμμετέχει με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συστήνεται, και το οποίο θα γνωμοδοτεί σε περίπτωση κήρυξης πολέμου, κάτι που θα αποφασίζει τελικά το Κοινοβούλιο. Επιπλέον, ο στρατός διατηρεί το δικαίωμα να δικάζει σε στρατοδικεία «για αδικήματα σχετικά με προσβολή του στρατεύματος».

Στον τομέα των θρησκευτικών δικαιωμάτων, διατηρείται η πρόβλεψη ότι οι «αρχές της σαρίας» είναι πηγή κάθε νομοθεσίας, αλλά για οποιαδήποτε σχετική ερμηνεία προβλέπεται γνωμοδότηση των ισλαμικών νομοθετικών θεσμών, όπως είναι το πανεπιστήμιο αλ Αζχαρ, γεγονός που ενισχύει την παρουσία της θρησκείας. Επίσης, αναγνωρίζεται το δικαίωμα πίστης σε ιουδαϊσμό, ισλαμισμό, χριστιανισμό αλλά όχι ανεξιθρησκεία.

Ως προς τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το νέο Σύνταγμα φέρεται να αναφέρει ότι διασφαλίζεται η ελευθερία γνώμης και η ελευθεροτυπία «αρκεί να μην διαπράττεται προσβολή», ορισμός εξαιρετικά «ανοιχτός σε ερμηνεία».


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ