Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή στην Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις |
Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο λόγω της άρνησης μεγάλου αριθμού δικαστών να επιβλέψουν τη διαδικασία στα ξεχωριστά εκλογικά τμήματα. Αντιδρούν τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο προεδρικό διάταγμα που προηγήθηκε αυτού με το οποίο ο Μούρσι έθετε εαυτόν και την επιτροπή εκπόνησης του Συντάγματος πέραν της Δικαιοσύνης και περιόριζε τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Οταν την περασμένη βδομάδα, ανάμεσα στους διάφορους ελιγμούς αποκλιμάκωσης, ο Μούρσι ανέστειλε τις δικές του υπερεξουσίες, δεν αποκατέστησε τη δικαιοδοσία των δικαστών, επικαλούμενος ότι στο σώμα βρίσκονται πολλά «απομεινάρια» του καθεστώτος Μουμπάρακ, κάτι που είναι αληθές.
Ο Μούρσι, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ο στρατός έχουν καταλήξει σε μια ισορροπία δύναμης προκειμένου να νέμονται από κοινού την εξουσία, εκφράζοντας τη μερίδα της αστικής τάξης που θέλει μετά τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους και το φυσικό πλούτο της χώρας και να διαπραγματευτεί με τα πολυεθνικά μονοπώλια.
Οι αστικές δυνάμεις με όποιο μανδύα (κοσμικό ή θρησκευτικό) και αυτές που αντιτίθενται στο Σύνταγμα εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα όπως και προηγούμενα, με το λαό στην γωνία και χωρίς πραγματικά επαναστατική δύναμη για να συγκρουστεί με την εξουσία των αστών. Τώρα ο Μούρσι έδωσε έκτακτες εξουσίες στο στράτευμα, το οποίο -μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος- ανακτά το δικαίωμα σύλληψης πολιτών. Με άλλα λόγια, επανήλθε, προσωρινά, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυσε στη χώρα όλη την 30ετία Μουμπάρακ.
Οσο περνούν οι μέρες ολοένα περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για το ακριβές περιεχόμενό του. Μεταξύ άλλων, τα 234 άρθρα του προβλέπουν μείωση σε δύο θητείες -ή οκτώ χρόνια- της προεδρικής θητείας, ένα στοιχειώδη έλεγχο επί του στρατού, ο οποίος, όμως, διατηρεί το δικαίωμά του να διορίζει τον υπουργό Αμυνας, και συμμετέχει με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συστήνεται, και το οποίο θα γνωμοδοτεί σε περίπτωση κήρυξης πολέμου, κάτι που θα αποφασίζει τελικά το Κοινοβούλιο. Επιπλέον, ο στρατός διατηρεί το δικαίωμα να δικάζει σε στρατοδικεία «για αδικήματα σχετικά με προσβολή του στρατεύματος».
Στον τομέα των θρησκευτικών δικαιωμάτων, διατηρείται η πρόβλεψη ότι οι «αρχές της σαρίας» είναι πηγή κάθε νομοθεσίας, αλλά για οποιαδήποτε σχετική ερμηνεία προβλέπεται γνωμοδότηση των ισλαμικών νομοθετικών θεσμών, όπως είναι το πανεπιστήμιο αλ Αζχαρ, γεγονός που ενισχύει την παρουσία της θρησκείας. Επίσης, αναγνωρίζεται το δικαίωμα πίστης σε ιουδαϊσμό, ισλαμισμό, χριστιανισμό αλλά όχι ανεξιθρησκεία.
Ως προς τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το νέο Σύνταγμα φέρεται να αναφέρει ότι διασφαλίζεται η ελευθερία γνώμης και η ελευθεροτυπία «αρκεί να μην διαπράττεται προσβολή», ορισμός εξαιρετικά «ανοιχτός σε ερμηνεία».