Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για το Λυρικό Θέατρο

«Εφυγε» ο βαθύφωνος Γιώργος Παππάς

«Εφυγε» (8/12), μετά από χρόνιο πρόβλημα υγείας, ο 73χρονος βαθύφωνος Γιώργος Παππάς. Θα κηδευτεί αύριο (11 π.μ.) από το ναό του Αγίου Ιωάννη στο Αίγιο.

Ο Γιώργος Παππάς γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και στις Μουσικές Ακαδημίες της Βιέννης και του Μονάχου. Πρωτοεμφανίστηκε στο Μίνστερ της Γερμανίας, ως Ραϊμόντο στη «Λουτσία». Εκτοτε τραγούδησε σε περισσότερα από 70 κορυφαία λυρικά θέατρα (Σκάλα Μιλάνου, Κόβεν Γκάρντεν, Μόναχο, Βιέννη, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Κολονία, Δουβλίνο, Γενεύη, Βασιλεία, Λοζάνη, Μπολόνια, Παλέρμο, Γένοβα, Τεργέστη, Ρώμη, Βενετία, Μασσαλία, Λιόν, Στρασβούργο, Μπορντό, Τουλούζη, Μαδρίτη, Λας Πάλμας, Καράκας, Σάο Πάολο, Πράγα, Παρίσι, κ.ά.).

Κέρδισε συνολικά επτά διεθνή βραβεία, εκ των οποίων το Α' βραβείο στους διεθνείς διαγωνισμούς σε Πάρμα, Γενεύη, Τουλούζη, Βερβιέ. Επίσης, βραβεία στους διαγωνισμούς Μονάχου, Βαρκελώνης, Πράγας.

Τραγούδησε σε όλη την Ευρώπη ολόκληρο σχεδόν το κλασικό ρεπερτόριο, συνοδευόμενος από διάσημες ορχήστρες και φημισμένους αρχιμουσικούς. Εκανε ηχογραφήσεις σε πολλές χώρες. Το ρεπερτόριό του περιελάμβανε δεκάδες δραματικούς, αλλά και κωμικούς ρόλους. Τραγούδησε όλο τον Βέρντι και τον Μότσαρτ. Πρωτοσυνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή μετά τη μεταπολίτευση. Το 1976, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Οπερας Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες «Φιντέλιο», «Μαγικός αυλός» και «Ο κουρέας της Σεβίλης». Επαινέθηκε για τα έξοχα φωνητικά και τεχνικά προσόντα του, αλλά και για τις ερμηνείες του σε ανόμοια «στιλ».

Μετείχε στους δίσκους: «Κασσάνδρα» του Γ. Σισιλιάνου (1985) και «Εθνική Λυρική Σκηνή: Μοναδικές εκτελέσεις» (1987). Το 1999 κυκλοφόρησε ο διπλός δίσκος (με 38 άριες, τραγούδια και καντσονέτες) «George Pappas - 40 Years Beldanto».

Ο Γιώργος Παππάς ενδιαφερόταν ταυτόχρονα για τα προβλήματα του λαού. Παραμονές των τελευταίων εκλογών, δήλωνε στον «Ρ»: «Ζούμε σε εποχή που ο καπιταλισμός διαλύεται, οι λαοί ξεσπάνε ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η Ελλάδα, χώρα του πολιτισμού, δεν μπορεί να μένει δέσμια ενός συστήματος, που αποδεδειγμένα πλέον δεν οδηγεί πουθενά. Ας ανοίξουμε τα μάτια σε μια άλλη, διαφορετική προσέγγιση και προοπτική, στηρίζοντας με την ψήφο μας το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ