Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Φοροεπιδρομή και προϋπολογισμός λιτότητας

Συμμετοχή στις διαδηλώσεις με αφορμή τη γενική απεργία είχαν και οι εργαζόμενοι στο μετρό
Συμμετοχή στις διαδηλώσεις με αφορμή τη γενική απεργία είχαν και οι εργαζόμενοι στο μετρό
Ενας από τους πλέον αντιδραστικούς και αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς στην ιστορία της Πορτογαλίας εγκρίθηκε στις 27 Νοέμβρη από το κοινοβούλιο της χώρας με φορολογικές αυξήσεις 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και περικοπές στις δαπάνες ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό λιτότητας που στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ρίχνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού ώστε να βγει με μικρότερες απώλειες το κεφάλαιο από την καπιταλιστική κρίση.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση

Εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας, υπολογίζεται πως οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα χάσουν έως και ένα μισθό, ενώ οι υπόλοιποι μέχρι και τρεις. Σύμφωνα με τη νέα φορολόγηση, όσοι λαμβάνουν από 7.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως θα φορολογηθούν με 28,5% (από 24,5% που ήταν), όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 40.001 έως 80.000 θα δουν μια αύξηση από το 35,5% που ίσχυε μέχρι τώρα στο 45%. Επιβάλλεται μια έκτακτη εισφορά κατά 4% για το 2013, ενώ θα αυξηθεί η φορολογία για την ακίνητη περιουσία, τα ΙΧ, τα καύσιμα, το αλκοόλ και τα είδη καπνού.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων όπως τα αεροδρόμια «ΑΝΑ», η αεροπορική εταιρεία «ΤΑΡ», οι ταχυδρομικές υπηρεσίες «CTT», ο σιδηρόδρομος «CP load» και τα ναυπηγεία «Viana do Castelo».

Περιφρουρώντας τη γενική απεργία
Περιφρουρώντας τη γενική απεργία
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας, προβλέπεται να περικοπούν κατά 5% - 6% και οι συντάξεις άνω των 1.350 ευρώ θα μειωθούν κατά 3,5% - 16%. Επιπρόσθετα, αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους δημοσίους υπαλλήλους στα 65 χρόνια, περικόπτονται οι μισθοί τους κατά 3,5% - 10%, ενώ θα απολυθεί το 3% - 20% των εργαζομένων στο Δημόσιο και θα καταργηθούν σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας των εποχιακών εργαζομένων σε κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, ενέργεια που θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Στον τομέα της Υγείας οι περικοπές φτάνουν τα 660 εκατομμύρια ευρώ, στην Παιδεία τα 1.125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 1.040 εκατομμύρια ευρώ περικόπτονται από τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας αλλά και ...κηδείας.

Σύντομα, το Φλεβάρη, η κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μειώσεις των δαπανών ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και των κοινωνικών επιδομάτων.

Εν αναμονή νέων περικοπών

Υπεραμυνόμενος την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ υποστήριξε πως η ψήφιση του προϋπολογισμού «αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εξυγίανσης», ενέργεια, που, όπως είπε, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών... Θα επιτρέψει στην Πορτογαλία, όπως ισχυρίστηκε, να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 5% του ΑΕΠ φέτος στο 4,5% το 2013 και στο 2,5% το 2014.

Ο προϋπολογισμός τελικά εγκρίθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο (βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος), ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν, ανάμεσά τους και το δήθεν «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήταν το πρώτο που διαπραγματεύτηκε τη «βοήθεια» από την τρόικα το 2011 για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο απαίτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει από την τρόικα την επιμήκυνση του δανείου και χαμηλότερα επιτόκια.

Νωρίτερα, σε επίσκεψη του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα, ο Αμπέμπε Σελάσιε είχε υποστηρίξει πως θα πρέπει να υπάρξουν «δραστικές περικοπές» αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει «τι πραγματικά επιδιώκει να κάνει» με την Υγεία, την Παιδεία και τις κοινωνικές παροχές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες περικοπές στους τομείς αυτούς. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι συντάξεις στην Πορτογαλία είναι «γενναιόδωρες» και πως οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να μειωθούν ώστε να φτάσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα...

Μαζικά αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Ο πορτογαλικός λαός, που βλέπει καθημερινά τη ζωή του να χειροτερεύει, παίρνει μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις και απεργίες, εκφράζοντας την αντίθεσή του για τη διεξαγόμενη πολιτική λιτότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μαζικής αντίδρασης ήταν και η πραγματοποίηση της γενικής απεργίας στις 14 Νοέμβρη - η δεύτερη φέτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στη γενική απεργία είχε καλέσει τους εργαζόμενους η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP), παρά την αντίθεση της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων (UGT) η οποία παραμένει ...σιωπηλή για τον προϋπολογισμό λιτότητας, στάση «δικαιολογημένη» αν υπολογίσει κανείς πως έχει συμφωνήσει στη «σωτηρία» της χώρας από την τρόικα, έχει υπογράψει σειρά αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, συμμετέχει ενεργά στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» κ.ά, όμως, πολλά τοπικά σωματεία της «UGT» συμμετείχαν δραστήρια στη γενική απεργία. Για το αμέσως επόμενο διάστημα, η «CGTP» αναμενόταν να πραγματοποιήσει, χτες Σάββατο, μεγάλη διαδήλωση στο Πόρτο, αλλά και μία ακόμα στις 15 Δεκέμβρη.

Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί μια «επίθεση κατά του λαού και των εργαζομένων» και δε θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά θα αυξήσει το χρέος και θα έχει καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, υπογράμμισε ο βουλευτής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντόνιο Φελίπε κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο. Θα μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, θα υπάρξει οικονομική εξαθλίωση για την πλειοψηφία του πληθυσμού, σημείωσε. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό της ύφεσης, της φτώχειας, της ανεργίας, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των παιδιών που παρατάνε το σχολείο, της εξαθλίωσης και της μετανάστευσης των νέων» που στοχεύει «στην επιβολή μιας πολιτικής που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων», πρόσθεσε.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ