Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαγκωνισμοί, προβληματισμοί και πιέσεις για χρηματοδότηση και εξοπλισμό

Από τις μάχες στα περίχωρα της Δαμασκού μεταξύ μισθοφόρων και του συριακού στρατού
Από τις μάχες στα περίχωρα της Δαμασκού μεταξύ μισθοφόρων και του συριακού στρατού
Στα προάστια της Δαμασκού και στην περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας, προσπαθούν οι αντικαθεστωτικοί εδώ και μέρες να μεταφέρουν το επίκεντρο των συγκρούσεων με τα συριακά στρατεύματα, ενώ την ίδια ώρα είναι κοινή, αν και σιωπηλή, η παραδοχή όλων των πλευρών ότι σε επίπεδο στρατιωτικό παρατηρείται τέλμα και καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές δεν μοιάζει ικανή, προς το παρόν τουλάχιστον, να καταφέρει το οριστικό πλήγμα στην άλλη. Οσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει ως ένα βαθμό τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, μόνο που στην περίπτωση της Συρίας είναι πολύ περισσότεροι οι λόγοι (γεωστρατηγική της θέση, θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες, κίνδυνος διάχυσης και πρόκλησης χάους στην ευρύτερη, εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή) εκείνοι που αποτρέπουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση, όπως έγινε στη βορειοαφρικανική χώρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η περαιτέρω ενίσχυση των αντικαθεστωτικών αλλά και το ξεκαθάρισμα μεταξύ των οργανώσεων που τους αποτελούν μοιάζει να λαμβάνει διαστάσεις προτεραιότητας. Ηδη, η Βρετανία έχει θίξει ανοιχτά το ενδεχόμενο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, την επόμενη βδομάδα, έχοντας την πρόθεση να καταθέσει αίτημα «μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων» που έχει επιβληθεί στη Συρία.

Στην ίδια Σύνοδο θα παρευρεθεί, όπως έγινε γνωστό, και ο επικεφαλής του νέου αντικαθεστωτικού σχήματος, της «Εθνικής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος ζητά με επιμονή χρηματοδότηση και εξοπλισμό. Ως επιχείρημα αναμένεται να παρουσιάσει τη «μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα» που το νέο σχήμα έχει αφού στους κόλπους του συμμετέχει ευρεία γκάμα δυνάμεων και οργανώσεων, καθώς και τον «καλύτερο συντονισμό και επαφή» με τα τεκταινόμενα εντός Συρίας και τις εκεί ένοπλες ομάδες, μέρος των οποίων κατέληξε, την Παρασκευή, σε ένα νέο συντονιστικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης και του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών εξελίσσεται σε νέο πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «δεν βλέπουν» με καλό μάτι την αυξανόμενη επιρροή των μισθοφόρων μαχητών των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, γεγονός που επιβεβαιώνει την «επιλεκτική» και σταθερή στήριξη των πετρελαιομοναρχιών προς αυτούς. Το ποιος θα ασκήσει επιρροή σε ποιον και τι εύρους θα είναι αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας και αναμένεται να εξελιχθεί σε μέγιστο σημείο τριβών. Ηδη, η Ουάσινγκτον άρχισε να μιλά ανοιχτά για τοποθέτηση των ισλαμιστικών οργανώσεων τύπου «Μέτωπο αλ Νούσρα», που θεωρείται από τις ισχυρότερες εντός Συρίας, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, γεγονός που αυτομάτως «μπλοκάρει» τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους, τουλάχιστον επισήμως.

Στην όξυνση της έντασης συνέβαλαν μεθοδικά και οι αλλεπάλληλες «εκφράσεις» ανησυχίας από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή ηγεσία, κάτι που διαψεύδεται από τη Δαμασκό και θεωρητικώς προκύπτει από «στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για κινήσεις στο χημικό συριακό οπλοστάσιο». Συνέβαλε, επίσης, και η επίσημη έγκριση από το ΝΑΤΟ της αποστολής συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Κατά τα άλλα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ συναντήθηκαν μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Μπραχίμι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Δουβλίνο για να διαπιστώσουν ότι «διαφωνούν». Εντούτοις, δήλωσαν και οι δύο «αποφασισμένοι να στηρίξουν τον Μπραχίμι και την προσπάθειά του για διαδικασία διαλόγου και πολιτικής μετάβασης», μια τόσο γενικόλογη φρασεολογία, βέβαια, που μπορεί να συμπεριλάβει τα πάντα και να δώσει το έναυσμα για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης.


Ε. Μαυρούλη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαξιφισμοί για την κατάρριψη του αεροπλάνου(2014-03-25 00:00:00.0)
Διπλωματικά παζάρια σε εξέλιξη(2013-10-30 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες σε Δαμασκό και βορρά(2012-11-30 00:00:00.0)
Καταρρέει η κατάπαυση πυρός(2012-10-30 00:00:00.0)
Σχέδιο Μπραχίμι και συνέχεια μαχών(2012-10-17 00:00:00.0)
Ρόλο διεκδικεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος(2012-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ