ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Αδιάλλακτη παραμένει η κυβέρνηση Νετανιάχου ως προς την απόφασή της να προχωρήσει σε ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών σε εποικισμούς στην περιοχή Ε1 που θεωρείται «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και όπου, μέχρι σήμερα, έχει αποφευχθεί ο εποικισμός γιατί αποκόπτει τους Παλαιστινίους από την Ιερή πόλη. Η επιμονή Νετανιάχου σχολιάζεται από εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, που θα συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές, ως «προεκλογικό κόλπο για να συσπειρώσει ακραίες φωνές», το οποίο, όμως, μπορεί τελικά «το Ισραήλ να το πληρώσει ακριβά σε επίπεδο διεθνών σχέσεων».
Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ζήτησαν, πάλι, χτες, από το Τελ Αβίβ να άρει τη σχετική απόφαση. Ειλικρινής, πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Χέιγκ, εκτίμησε ως «μάλλον απίθανο» να ληφθούν «οικονομικά μέτρα κατά του Ισραήλ ως μέτρο πίεσης, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό», επιβεβαιώνοντας με το γλαφυρότερο τρόπο την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες, ασχέτως δηλώσεων, ουδέποτε έλαβαν έστω ένα μέτρο πίεσης κατά της ισραηλινής κατοχής και υπέρ των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωνε ότι αν το Ισραήλ επιμείνει τότε και οι Παλαιστίνιοι θα εξετάσουν τελικά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Κατά τα άλλα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 174 ψήφους υπέρ, 6 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου) και 6 αποχές, καλεί το Ισραήλ να υπογράψει άμεσα τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και να επιτρέψει επιθεωρήσεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει, ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα και εξοπλισμό, αν και είναι κοινό μυστικό.