Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζεται η πρόκληση με καταδίκες των εργαζομένων!

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ σήμερα στην Εισαγγελία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση συμπαράστασης στους εργαζόμενους
Από τη χτεσινή κινητοποίηση συμπαράστασης στους εργαζόμενους
Κλιμακώνεται η επιχείρηση καταστολής των εργατικών αγώνων και τρομοκράτησης των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν χτες από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, οι 11 εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, που είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ χτες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε και πάλι στην αστυνομία να επέμβει στο πανεπιστήμιο και να συλλάβει όσους εμποδίζουν τη λειτουργία του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, αφού προηγούμενα ενημερώθηκε από τον πρύτανη ότι το κτίριο διοίκησης επανακαταλήφθηκε από ομάδα εργολαβικών υπαλλήλων και φοιτητών.

Οι 11 εργολαβικοί, στην πλειοψηφία τους ήδη απολυμένοι από την εργολαβία τεχνικών υπηρεσιών, καταδικάστηκαν για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης. Την ενοχή τους είχε προτείνει νωρίτερα και η εισαγγελέας, η οποία κατά την αγόρευσή της επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και την επιστολή που απέστειλαν προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οι πρυτανικές αρχές, καθηγητές και κοσμήτορες του ιδρύματος, με την οποία ζητούσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να σταματήσει ο πολυήμερος αγώνας των εργολαβικών.

Οι 11 εργολαβικοί εργαζόμενοι, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν από νωρίς το πρωί, συνάδελφοί τους και φοιτητές του ΑΠΘ, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, που συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι και αθώοι. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γιάννης Ζιώγας, εκλεγμένος σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κυβέρνηση και πρυτανεία, αποκάλυψαν με τον πιο καθαρό τρόπο τι έρχεται να υπηρετήσει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ερχεται να χτυπήσει τους αγώνες των εργαζομένων και των φοιτητών, να τσακίσει το κίνημα αμφισβήτησης και ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτικής της, τη λειτουργία του πανεπιστημίου - «επιχείρηση».

Αυτή την πολιτική στηρίζει η πρυτανεία, απαιτώντας από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες να δουλεύουν με 500 ευρώ το μήνα και χωρίς δικαιώματα, καλώντας επανειλημμένα την Εισαγγελία να παρέμβει και τα ΜΑΤ να επέμβουν, στήνοντας απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, βγάζει λάδι την κυβέρνηση και την πολιτική της, που σε πλήρη στοίχιση με τη δική του διοίκηση, αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα των εργολαβικών για λήξη της εργασιακής τους ομηρίας και απευθείας πρόσληψή τους από το ΑΠΘ. Αντί λοιπόν να απολογηθεί που δεν κηρύσσει έκπτωτους τους εργολάβους και δεν μισθοδοτεί απ' ευθείας τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, όπως προβλέπει ο νόμος Ν. 3863/2010, εμφανίζει το ΑΠΘ ως «όμηρο» ενός «αδιάλλακτου σωματείου».

Νομιμοποιεί πλήρως την εισβολή των ΜΑΤ στο ίδρυμα και τη δίωξη των εργαζομένων. Στηρίζει με νύχια και δόντια τα συμφέροντα των εργολάβων.

Από την άλλη, τόσο η απόφαση του δικαστηρίου όσο και οι επανειλημμένες εισαγγελικές παρεμβάσεις, αποκαλύπτουν τι σημαίνει ταξική δικαιοσύνη - εργαλείο στην υπηρεσία της πολιτικής της τάξης των εκμεταλλευτών.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση καταδίκης των εργαζομένων. Σήμερα, Τρίτη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ενάντια στην απαράδεκτη δικαστική απόφαση και την αδιαφορία της Δικαιοσύνης να επιβάλλει το νόμο εκεί που τον παραβιάζουν κατάφωρα και συστηματικά η κυβέρνηση, η πρυτανεία και οι εργολάβοι.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημειώνει πως η απόφαση του δικαστηρίου έχει στόχο τη «δικαστική τρομοκράτηση και φρονηματισμό όλων των εργαζόμενων, μετά την αστυνομική και εργοδοτική τρομοκρατία που ασκείται και από τους εργολάβους και από τη πρυτανεία του ΑΠΘ.

Η δικαστική απόφαση - τρομοκρατία στηρίζεται στα όσα κατήγγειλε και στο σκηνικό που έστησε η πρυτανεία (με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ) και προφανώς πήρε υπόψη της την απαίτηση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής για κατασταλτικά μέτρα κατά των εργαζόμενων. Και όλα αυτά σε όφελος όχι του ΑΠΘ αλλά μόνο των εργολάβων.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι. Μπροστά στην απόλυση και την πείνα δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η κλιμάκωση του αγώνα.

Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της πόλης, τις λαϊκές επιτροπές, τους φοιτητές, όσους καθηγητές δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της πρυτανείας, να σταθούν έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους. Αύριο θα είναι η σειρά τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ