Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα βήματα καπιταλιστικής ολοκλήρωσης

ΛΙΜΑ.--

Συνεχίζονται τα βήματα καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στη Λατινική Αμερική στο φόντο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Σύνοδος της Ενωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής UNASUR, ξεκίνησε χτες και η Σύνοδος της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur είναι προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα.

Η περιφερειακή ασφάλεια, η πολιτική κατάσταση στην Παραγουάη, ο μετασχηματισμός του Διαμερικανικού Συστήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και πληθώρα άλλων περιφερειακών ζητημάτων δεσπόζουν στην ατζέντα της 6ης Συνόδου των ηγετών της UNASUR που άρχισε χθες στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα.

Οι συνομιλίες της Συνόδου ωστόσο θα επικεντρωθούν στη συνεργασία και το συντονισμό των χωρών στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Νοτίου Αμερικής, προβάλλοντας το ζήτημα «της αξιοποίησής τους ώστε να έχει κοινωνική αξία», όπως τόνισε ο ΓΓ της UNASUR, Βενεζουελάνος, Αλί Ροντρίγκες Αράκε. Βέβαια το ζήτημα της ενέργειας δεν μπορεί να αξιοποιείται υπέρ του λαού όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Ενωσης που ασχολήθηκε με συνεργασίες στους τομείς της ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ