Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαραθέσεις για τους «Πάτριοτ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΪΡΟ.--

Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο και το νέο αντικαθεστωτικό σχήμα, η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» παραμένουν στο επίκεντρο των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντεγκλήσεων. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», χαρακτήρισε «απαράδεκτη από την άποψη του διεθνούς δικαίου» την αναγνώριση από τη Γαλλία και άλλες χώρες της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» ως «μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου του συριακού λαού» και ως «μεταβατικής κυβέρνησης».

Επέμεινε ότι η Ρωσία «δε στηρίζει κανέναν», ότι καταδικάζει «τις βιαιότητες εκατέρωθεν» και καταδίκασε το ενδεχόμενο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών λέγοντας ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει ν' αποφασίσει μόνος του για την τύχη του Ασαντ και του καθεστώτος του, χωρίς στήριξη από τα όπλα ξένων δυνάμεων». Λίγες ώρες μετά, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, ανακοίνωνε βοήθεια 1,2 εκατομμυρίων ευρώ προς την «Συμμαχία», η οποία πραγματοποιεί διήμερη σύνοδο στο Κάιρο ακριβώς με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.

Από την πλευρά της, η τουρκική ηγεσία, διά του ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε, πάλι, «ανυπόστατες» τις επιφυλάξεις των Ρωσία, Ιράν για το αίτημα προς το ΝΑΤΟ για ανάπτυξη «Πάτριοτ» στη μεθόριο υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτήρας τους θα είναι «καθαρά αμυντικός».

Συνέχεια μαχών

Το αρχηγείο του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», του ενόπλου σκέλους των κυρίως κοσμικών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ήταν ο στόχος συριακών μαχητικών, στην περιοχή Ατμα, δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Πληροφορίες των αντικαθεστωτικών αναφέρουν ότι τελικά επλήγησαν παρακείμενα κτίρια και πρόσφυγες που ζουν στην πόλη, οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία.

Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» ισχυρίζεται ότι, μετά από μέρες μάχης, ελέγχει το υδροηλεκτρικό φράγμα «Τισχρίν» στην περιοχή Μανμπίτζ, που υδροδοτεί τις επαρχίες Χαλέπι και Ράκκα και επίσης ότι κατέλαβε βάση ελικοπτέρων έξω από τη Δαμασκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ