Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Παιδεία»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για την εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ

Με αφορμή τα όσα προβλέπονται για τα κολέγια και τα πτυχία που παρέχουν στο Μεσοπρόθεσμο και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προχώρησε στην εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Στην ουσία, μπήκε ένα ακόμα λιθαράκι στο "πάρε - δώσε" κυβέρνησης και μεγαλοκολεγιαρχών για την αναγνώριση των πιστοποιητικών που παρέχουν, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικοί - ανταγωνιστικοί.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Νοέμβρη "τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολέγια (...) δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης".

Πατάνε στην απελπισία των νέων για να πουλήσουν δήθεν πτυχία, για να παράγουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Ακριβά πιστοποιητικά άλλωστε πουλάει σήμερα και το κατά τα άλλα "δημόσιο" πανεπιστήμιο, μεταξύ τους ανταγωνίζονται ποιος είναι καλύτερος έμπορος πτυχίων και ελπίδων. Η ύπαρξη αποφοίτων σε παραπλήσιο αντικείμενο από διάφορους δρόμους (ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολέγια), δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επιλέγει τον πιο "ανταγωνιστικό", δηλαδή αυτόν που έχει τις απαραίτητες δεξιότητες και είναι φτηνός. Οι άνεργοι, που θα περιμένουν για την ίδια θέση, είναι απαραίτητοι για το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων, τη συρρίκνωση των μισθών.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μαθητές και σπουδαστές, ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, θα κυνηγούν τίτλους και πιστοποιητικά απ' τις σχολές τους, τα ιδιωτικά κολέγια, τα ΙΕΚ, τα συνέδρια, τις ημερίδες, τη συμμετοχή σε ΜΚΟ και την κάθε είδους δραστηριότητα, ώστε να μπορέσουν να βρουν και να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Τελικά, σε αυτήν την εργασιακή ζούγκλα θα επιβιώνει μόνο αυτός που θα δουλεύει με τους χειρότερους όρους, θα είναι για μεγάλα διαστήματα άνεργος. Αλλωστε, και η προηγούμενη υπουργός Παιδείας, όταν δήλωνε ότι: "Η αγορά εργασίας... θα αποφασίσει ποιος είναι καλός και ποιος κακός", εννοούσε ότι ο καλός - φτηνός - υποταγμένος θα δουλεύει (φτηνά και υποταγμένα), ενώ η πλειοψηφία θα είναι άνεργοι.

Στην πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για να μετατρέψουν τα περισσότερα πανεπιστήμια και κυρίως τα ΤΕΙ σε κολέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ με ακριβά δίδακτρα, γνώσεις με ημερομηνία λήξης. Θέλουν η πλειοψηφία να κάνει 2 - 3 χρόνια σπουδές, για να μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα από τους εργοδότες και μετά να τους πετούν ξανά στην κατάρτιση και στην ανεργία.

Η αναγνώριση των παραμάγαζων, που έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με ξένα ιδρύματα, δε θα βελτιώσει την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων τους, ούτε είναι η αιτία που ολοένα χειροτερεύει η θέση των αποφοίτων των ΑΕΙ. Κανείς, λοιπόν, να μην "τσιμπήσει" στα καλέσματα των δυνάμεων εκείνων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια σηκώνουν παντιέρες για τα κολέγια και από την άλλη ουσιαστικά σε θεωρούν υπεύθυνο για την ανεργία, όχι "αρκετά ανταγωνιστικό". Αιτία της ανεργίας είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ποιο, άλλωστε, το όφελος να μπορεί να δίνει ο απόφοιτος ΑΣΕΠ, όταν στο δημόσιο και παντού γίνονται μόνο απολύσεις; Ολοι οι απόφοιτοι, είτε από πανεπιστήμια/ΤΕΙ, είτε από κολέγια, θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους μισθούς των 430 ευρώ και την ανεργία.

Τώρα πρέπει οι φοιτητές να πάρουν θέση στον αγώνα με το ΜΑΣ. Να παλέψουν για:

  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία. Εξω οι εταιρείες από τις σχολές.
  • Να μην εφαρμοστεί κάθε πτυχή του νόμου - πλαίσιο.
  • Κατάργηση των Μνημονίων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
  • Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο σχολείο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ