Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντεγκλήσεις για τη «Συμμαχία»

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΪΡΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές ως προς το ποιος θα ελέγξει και με ποιον τρόπο την οργάνωση - ομπρέλα των αντικαθεστωτικών που συστάθηκε στην Ντόχα πριν από δέκα μέρες. Οι τριβές αυτές εκδηλώνονται τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της μάχης καθώς οι ισλαμιστικές οργανώσεις, που πολεμούν εντός Συρίας, και στηρίζονται από αρκετές πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, διακήρυξαν χτες ότι δεν αναγνωρίζουν την «Εθνική Συμμαχία», την οποία χαρακτήρισαν «αποτέλεσμα συνωμοσίας», και τόνισαν ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους για ίδρυση ισλαμικού κράτους στη Συρία. Την ανακοίνωση υπογράφουν 14 οργανώσεις που δρουν, κυρίως, στο Χαλέπι και μπορεί εύλογα κανείς να υποθέσει ότι εκφράζουν ως ένα βαθμό και τους «χορηγούς» τους. Αποστάσεις πήρε ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός».

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (συμμετείχε και ο Δ. Αβραμόπουλος), χτες, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί «καλωσορίζουν ως μεγάλο βήμα προς την ενότητα της αντιπολίτευσης» τη σύσταση της «Εθνικής Συμμαχίας», την οποία χαρακτηρίζουν «νόμιμο εκπρόσωπο των προσδοκιών του συριακού λαού». Απέφυγαν, όμως, να χρησιμοποιήσουν τον όρο «μοναδικός εκπρόσωπος» και να την αναγνωρίσουν ως «μεταβατική κυβέρνηση», όπως έκανε η Γαλλία. Αντίθετα, την καλούν «να εργαστεί περαιτέρω για την εξασφάλιση αντιπροσωπευτικότητας» και δεσμεύονται για ανθρωπιστική βοήθεια. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Μόντι, από το Κατάρ όπου βρίσκεται για «προσέλκυση επενδύσεων», μίλησε για «νόμιμο εκπρόσωπο» χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις και χαρακτηρισμούς.

Τη σταθερή του υποστήριξη εξέφρασε, αντίθετα, κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με την τριμελή του ηγεσία ο Γάλλος Πρόεδρος, το Σάββατο. Ο Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε με τον επικεφαλής της «Εθνικής Συμμαχίας», Αχμάν Μουάζ αλ Κχάτιμπ, καθώς και τους δύο αντιπροέδρους της, τον επιχειρηματία Ριάντ Σαΐφ, που προώθησε την όλη πρωτοβουλία με την απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον, και την Σουχάιρ Ατάσι, και επιβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθεί πρέσβης της στο Παρίσι. Ομως, εμφανίστηκε, και αυτός, σχετικά επιφυλακτικός - στις δηλώσεις του τουλάχιστον - ως προς τη χορήγηση όπλων στους αντικαθεστωτικούς, λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει ν' αποφασιστεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κχάτιμπ, από την πλευρά του, εξήρε τη στάση της Γαλλίας και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η μεταβατική κυβέρνηση θα πάψει να υφίσταται από τη στιγμή που θα τελειώσει το καθεστώς Ασαντ, οπότε ο συριακός λαός θα προχωρήσει σε εκλογές».

Χτες, μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ, ο Κχάτιμπ ανακοίνωσε ότι η έδρα της «Εθνικής Συμμαχίας» θα είναι στο Κάιρο.

Πιέζει, διά Τουρκίας, το ΝΑΤΟ για «Πάτριοτ»

Κανένα επίσημο αίτημα δεν έχει απευθύνει η Τουρκία προς το ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ανάπτυξη πυραύλων «Πάτριοτ» στα σύνορά της με τη Συρία, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι η Συμμαχία έχει ήδη έτοιμα σχέδια προστασίας και υπεράσπισης της Τουρκίας, εάν παραστεί ανάγκη και υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Αγκυρα.

Κατά τ' άλλα, σφοδρές μάχες μαίνονται στο Χαλέπι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και περίπου δύο εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι εσωτερικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ