Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ολκός»: Γιόζεφ Ροτ «Χίλιες και δύο νύχτες» (μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. Μυθιστόρημα, γραμμένο στα τέλη του 1939, που διαδραματίζεται στη «λαμπερή» Βιέννη τον 19ο αιώνα, σε περίοδο ειρήνης, φαινομενολογικής ευμάρειας και σπατάλης, την οποία ακολούθησαν η οικονομική κρίση και οι πολεμικές συγκρούσεις στη δεκαετία του 1910).

-- «Αγρα»: Ανθή Μαρωνίτη «Χρωμοσώματα της απώλειας» (η έβδομη ποιητική συλλογή της ποιήτριας, της οποίας ποιήματα έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά). Τάκης Μενδράκος «Ατάκτως ερριμμένα» (η τρίτη ποιητική συλλογή του μεταφραστή και κριτικού λογοτεχνίας). Σπύρος Κανιούρας «Θειάφι, γάτες, οχιές» (η πέμπτη ποιητική συλλογή του υπερρεαλιστή ποιητή, ο οποίος έχει συνυπογράψει βιβλία με τον Εκτορα Κακναβάτο). Λέστον Χέκβενς «Ενας τόπος ασφαλής (ετοιμάζοντας το έδαφος της ψυχοθεραπείας)» (μετάφραση Ε. Ανδριτσάνου - Γ. Ζέρβας, εισαγωγή Γιάννης Ζέρβας. Το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά του πολυβραβευμένου και πολυγραφότατου Αμερικανού καθηγητή της ψυχανάλυσης).

-- «Ροδακιό»: Αντώνης Νικολής «Διονυσία» (αλληγορικό μυθιστόρημα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα, με θέμα τις μικρές χαρές της ζωής και το θάνατο). «Δεκαοχτώ αφηγήσεις» (επιμέλεια Νίκος Μαραγκού. Η Κυπριο-Κοζανίτισσα ζωγράφος, χαράκτρια και συγγραφέας επιμελήθηκε σ' αυτό το βιβλίο αφηγήσεις δεκαοχτώ γυναικών από την Κύπρο με ρίζες ελληνικές ή τουρκικές, για την τραγωδία της Μεγαλονήσου από την τουρκική εισβολή και κατοχή). Τάκης Τζίφας «Συνοδεία εγχόρδων» (ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης σ' αυτό το βιβλίο καταγράφει τη μονολογική αφήγηση του ζωγράφου Τάκη Τζίφα - γνωστού για πίνακές του που εικονίζουν πορτρέτα δημιουργών και ερμηνευτών του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, για τη φιλία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη και το τραγούδι που έγραψε για το ζωγράφο φίλο του, με τίτλο «Ο Τακατζίφας». Η ζωγραφιά στο εξώφυλλο είναι του Τ. Τζίφα και οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Χριστοδούλου).

-- Γαβριηλίδης: Δημήτρη Θ. Τσάτσου «Υστερόγραφα (σκόρπιοι στοχασμοί γύρω απ' όσα δεν κατάλαβα, δεν μπόρεσα, δεν πρόλαβα ή δεν άντεξα όσο ήμουν ακόμα εδώ)» (εισαγωγή - επιμέλεια Γιάννη Πυργιωτάκη. Μικρά κείμενα - στιγμές φιλοσοφικών στοχασμών, εξομολογήσεων και κρίσεων που έγραψε στο τέλος της ζωής του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου για τον άνθρωπο, τη ζωή, την Παιδεία, την πολιτεία). Μάρκος Μέσκος «Τα λύτρα» (νέα ποιητική συλλογή του σημαντικού ποιητή). Παναγιώτης Κουβελάκης «Με θέα τον ακάλυπτο» (μυθιστόρημα πορείας στην Ιστορία, το μύθο, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη φαντασία). Τζίμμυ Κορίνης «Η τρίτη ψήφος» (αστυνομικό μυθιστόρημα). Διονύσης Μαρίνος «Τελευταία πόλη» (νουβέλα). Γεωργία Δεληγιαννοπούλου «Το δέντρο της Αμαλίας (νουβέλα για τρεις γυναίκες και ένα δέντρο)» (νουβέλα). Βασίλης Π. Καραγιάννης «Συγκεχυμένες αγάπες» (διηγήματα).

-- «Πατάκης»: Τούλιο ντε Μάουρο «Δέκα θέσεις για μια δημοκρατική γλωσσική εκπαίδευση» (εισαγωγή - μετάφραση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ντομένικα Μιννέτι - Γκώνια. Δέκα κείμενα - θέσεις του σημαντικότερου Ιταλού γλωσσολόγου - ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου «Λα Σαπιέντζα» της Ρώμης, βουλευτή του άλλοτε Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας για μια πραγματικά δημοκρατική γλωσσική εκπαίδευση όλων των παιδιών του λαού και όχι μόνο των προνομιούχων. Για εκπαίδευση που να αναπτύσσει και να εξασκεί τις γλωσσικές δυνατότητες όλων των μαθητών, όχι ως «αυτοσκοπό» αλλά ως «εργαλείο» για πιο δυναμική συμμετοχή στο κοινωνικό και πνευματικό γίγνεσθαι»).

-- «Μανδραγόρας»: Τόλης Νικηφόρου «Μια κιμωλία στον μαυροπίνακα» (νέα ποιητική συλλογή του μεταφρασμένου σε εννέα γλώσσες ποιητή). Μαρία Τσιράκου «Επιστροφή από την απόσταση» (ποιητική συλλογή). Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου «Βύβλος» (ποιητική συλλογή).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Γιάννης Συμεωνίδης «Οι χίλιες ημέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα» (ένα βιβλίο για το ξέσπασμα το 2009 της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα αίτια και τις συνέπειές της).

-- «Ιωλκός»: Σοφία Δημοπούλου - Πύρζα» «Lapis lajuli - Η πέτρα που λείπει» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Βουρέλλης «Μικρές ιστορίες μεγάλων απολογισμών» (διηγήματα). Απόστολος Σπυράκης «Το φιλί» (διηγήματα). Κωνσταντίνος Σ. Γνήσιος «Η ντροπή στάθηκε στην πόρτα» (ποιήματα).

-- Αλέκος Καραμούζος «Εκατό Καρδαμυλίτες» (ιστορίες καθημερινών ανθρώπων του μόχθου σε περασμένους καιρούς στα Καρδάμυλα της Χίου, γραμμένες με το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Χίος 2011. Διεύθυνση του συγγραφέα: Καρδάμυλα 82300, τηλ. 22720-22600).

-- «Ψυχογιός»: Σοφία Βόικου «Πικρό γλυκό λεμόνι» (μυθιστόρημα).

-- «Εναστρον» (Σόλωνος 101, 10678 Αθήνα, 210.3300.500, 210.3300.505): Δημοσθένης Δαβέτας «Σφαίρες στις σελίδες» (ποικίλης θεματολογίας κείμενα και ιστορίες). Θοδωρής Τόλης «Τα λαστιχένια πηγάδια» (ποιήματα).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 531).

-- «Περίπλους» (τριμηνιαίο περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας. Τεύχος 77).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ