Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Τάσσεται και ενάντια στην πολιτιστική κληρονομιά

Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, η συμβιβασμένη εργοδοτική - κυβερνητική συνδικαλιστική ηγεσία του παραρτήματος του σωματείου «Σπάρτακος» στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, επιτίθεται στους ανασκαφείς αρχαιολόγους, με τη συκοφαντία ότι η παρουσία τους δημιουργεί «τεράστιο πρόβλημα» στο ορυχείο!

Εμμέσως τους εγκαλούν για κάποια... «συνωμοσία», αναφέροντας στην ανακοίνωση ότι «με μεγάλη ευκολία, κάποιοι απεργάζονται τρόπους και χρησιμοποιούν μεθόδους, με τελικό σκοπό το κλείσιμο του ορυχείου» και ότι «όπου υπάρχουν ορυχεία δημόσια και δραστηριότητες της ΔΕΗ ανακαλύπτονται αρχαία ευρήματα και εμφανίζονται αρχαιολόγοι. Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι (αρχαιολόγοι) βρήκαν τον τρόπο να απομυζούν τη ΔΕΗ»!

Αυτά τα λέει η συνδικαλιστική ηγεσία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ, που, όπως κατήγγειλε το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, με αφορμή τις εκλογές στο σωματείο «Σπάρτακος» (Γενάρης 2012), «έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι πολιτικές του κεφαλαίου, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ, που οδήγησαν στη φτώχεια και ανασφάλεια τη ζωή των οικογενειών τους. Οπως προηγουμένως έτσι και τώρα, ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ παίζουν τον ίδιο ρόλο. Ψήφισαν, όλοι μαζί, στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ το διαχωρισμό διανομής - μεταφοράς. Στην ουσία αποδέχτηκαν τη μείωση μισθών κατά 35%, χώρισαν τους εργαζόμενους σε βόρειους και νότιους, πρώτης και δεύτερης γραμμής, για να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της η κυβέρνηση και η εργοδοσία». Αυτές οι παρατάξεις απέκλεισαν τη «Δημοκρατική Συνεργασία» από τη συγκρότηση του προεδρείου, φοβούμενες την άνοδο των ποσοστών και της επιρροής της στους εργαζόμενους.

Τώρα, επιτίθενται χυδαία ενάντια σε εργαζόμενους αρχαιολόγους, που, ως «μπλοκάκηδες» με αμοιβές πείνας, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αντί το σωματείο να καταγγείλει την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για την εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλει στις ανασκαφές - και παντού - καλεί την κυβέρνηση... να δώσει λύση εναντίον των αρχαιολόγων, προειδοποιώντας και με κινητοποιήσεις!

Προς το παρόν, οι αρχαιολόγοι θυμίζουν ότι δεν βρίσκονται στο ορυχείο επειδή θέλουν να το σταματήσουν, αλλά επειδή εκεί βρίσκεται εντοπισμένος νεολιθικός οικισμός, κατοικημένος επί 5,5 χιλιετίες, με σημαντικότατα ευρήματα και ότι εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες - και εργασιακά - αντιμετωπίζοντας και συμπεριφορές όπως η παραπάνω, αλλά και από τη ΔΕΗ.

Σημειώνουμε ότι και η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να διασωθεί και να αναδειχθεί και οι ενεργειακές δυνατότητες της χώρας να αναπτυχθούν, αρμονικά, μόνον εάν εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι τα οφέλη του κεφαλαίου. Ολοι οι κλάδοι, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν κοινό εχθρό: Το κεφάλαιο. Συμφέρον τους είναι να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που προσπαθεί να τους διχάσει προς όφελος των αφεντικών. Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο της ΔΕΗ - και οι αρχαιολόγοι - πρέπει να δουν το κοινό τους συμφέρον και να παλέψουν όλοι γι' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ