Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
24ωρο
Στη μνήμη Βασίλη Πλουμπίδη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
φωτό

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 χρόνων ο αγωνιστής, φίλος και σύντροφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ, γεωπόνος. Ο σ. Βασίλης γεννήθηκε στο χωριό Ράφτη της Αρκαδίας, κάπου ανάμεσα στο Δεκέμβρη 1940 και το Φλεβάρη 1941. Ηταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας της Ευρυδίκης (το γένος Μιχαλοπούλου) και του Γεωργίου Δημητρίου Πλουμπίδη, αδερφού του αείμνηστου Νίκου Πλουμπίδη. Οι κατατρεγμοί και οι πολιτικές διώξεις στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια επέφεραν πολλαπλά πλήγματα στην οικογένεια Πλουμπίδη, με αποκορύφωμα τη σύλληψη και την εξορία στην Ικαρία του πατέρα τους Γιώργου, ταμειακού υπαλλήλου, που είχε πιαστεί αιχμάλωτος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ενώ στου Ράφτη, όπου ζούσαν, τα παιδιά έμαθαν, στις 26 Οκτώβρη 1948, για το θάνατό της μητέρας τους στη Δημητσάνα, όπου είχε αποσπασθεί και υπηρετούσε ως δασκάλα. Από του Ράφτη μετακινήθηκαν άρον άρον στη Βολάντζα, τη σημερινή Αλφειούσα, γενέτειρα της μητέρας τους. Από εκεί, δυο χρόνια μετά, μαζί με τον πατέρα τους, που γύρισε από την εξορία, τα παιδιά μετακόμισαν στα Λαγκάδια.

Ο Βασίλης μαθήτευσε στα σχολεία -Δημοτικό και Γυμνάσιο- της Γορτυνίας, μέχρι την τετάρτη Γυμνασίου. Τις δυο τελευταίες τάξεις τις πέρασε στην Αθήνα, στον απόηχο της εκτέλεσης του αδελφού του πατέρα του Νίκου Πλουμπίδη, στις 14 Αυγούστου 1954. Τελείωσε την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε, αρχικά, στον ΟΓΑ και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα γεωργικά φάρμακα. Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά και στη δεκαετία του 1980 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αττικής.

Η πολιτική του ένταξη στο ΚΚΕ υπήρξε ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του. Υπήρξε, πάντα, πιστός και θερμός υπερασπιστής των θέσεων του Κόμματος. Συνήθιζε να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι «θα παραμείνει στις γραμμές του ΚΚΕ έστω κι αν έχει απομείνει ο τελευταίος».

Σύντροφε Βασίλη, καθώς δεν μπόρεσα να σε αποχαιρετίσω από κοντά, στην κηδεία σου, στη μνήμη σου και αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο σου, προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει. Εγώ και οι άλλοι συνάδελφοι γεωπόνοι, κοινοί μας φίλοι, θα σε θυμόμαστε πάντα.

Γιάννης Ζαγγανάς


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ