Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμή στον αγωνιστή δημιουργό Α. Ξένο

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του EAMμίτη αγωνιστή- μουσουργού Αλέκου Ξένου πραγματοποίησε (9/11) η Ενωση Ζακύνθιων «Ο άγιος Διονύσης» στον Πειραιά.

Η εκδήλωση άρχισε με παιδικά τραγούδια του Α. Ξένου από τη χορωδία του «Ελληνικού Ωδείου», σε διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή και προβολή της ταινίας του Λ. Ξανθόπουλου «Η εποχή των Κενταύρων - Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος».

Ακολούθησε συζήτηση για τη ζωή, τη δημιουργία του και τη μουσική προσφορά του στον ΕΑΜικό αγώνα. Προσφορά, που τιμωρήθηκε, όπως επισήμανε ο μαέστρος Ιάκωβος Κονιτόπουλος, με την καταστροφή από τη χούντα όλων των ηχογραφημένων, από την ελληνική ραδιοφωνία, έργων του. Η χούντα απαγόρευσε οποιαδήποτε δημόσια παρουσία έργου του, κατέστρεψε τα αντίγραφα χειρογράφων του στην τότε ΕΡΤ και όταν για λόγους υγείας έπρεπε να διακομισθεί στο εξωτερικό, δεν του χορήγησε διαβατήριο και του επέβαλε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Ξένος, τόνισε, ο ομιλητής «ήταν πολύ σπουδαίος μουσουργός». Συνέθεσε πάνω από 140 έργα, πολλά από τα οποία στο Βουνό. Αγωνίστηκε για την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για τα δικαιώματα των μουσικών και μέσα από τους κόλπους του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για την καταξίωσή τους επαγγελματικά. Ως μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών (διετέλεσε μέλος του Δ.Σ) αγωνίστηκε για την προβολή της λόγιας ελληνικής μουσικής. Επειδή κατήγγειλε τη φιλοχουντική στάση συναδέλφων του, το 1968 εκδιώχθηκε από την Ενωση Μουσουργών, όπου επανήλθε δικαιωμένος πέντε χρόνια μετά. Στην εκδήλωση υπογραμμίσθηκε η καταπληκτική σχέση της μουσικής του με τα παιδιά, ιδιαίτερα με τα παιδιά των ανταρτών στο βουνό και στα χωριά των απελευθερωμένων περιοχών, που τους μάθαινε μουσική, έγγραφε τραγούδια γι'αυτά και οργάνωνε μικρές παιδικές μπάντες και χορωδίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ), η κόρη και η εγγονή του αλησμόνητου δημιουργού Αλίκη Βενάρδου -Ξένου και Ευάννα Βενάρδου, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ