Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ήταν σαφής. Η έξοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την κρίση περνάει πάνω από την εργατική τάξη, αφού απαιτείται περαιτέρω αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας με την ισοπέδωση των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η δήλωση Ντράγκι είναι χαρακτηριστική της στρατηγικής του κεφαλαίου που επιδιώκει να «αξιοποιήσει» την καπιταλιστική κρίση για να προωθήσει τα μέτρα που θα οδηγήσουν, αφενός στην καταστροφή ενός μέρους της ζωντανής εργασίας, αφετέρου θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ανάκαμψη με φθηνή εργατική δύναμη και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Με δύο λόγια, το φάρμακο στην κρίση είναι η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».
«Η λήψη περαιτέρω μέτρων για την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και της κινητικότητας της εργασίας στην Ευρωζώνη είναι απαραίτητη, αν και υπάρχει ορατή πρόοδος όσον αφορά τη διόρθωση στα κόστη εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και στις ανισορροπίες των ισοζυγίων τρεχουσών (εξωτερικών) συναλλαγών, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Ομως, ενώ ο κ. Ντράγκι επιφυλάσσει ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους, ζητάει την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζών...
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι υγιείς ισολογισμοί των τραπεζών θα αποτελέσουν σημείο - κλειδί για τη διευκόλυνση τόσο της παροχής των κατάλληλων πιστώσεων στην οικονομία και της ομαλοποίησης όλων των διαύλων χρηματοδότησης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση της αντοχής των τραπεζών!
Οι δηλώσεις Ντράγκι έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι όποιες αντιθέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχωρούν όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός, η εργατική τάξη.