Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ
Αντιπαράθεση αλλά και συνεργασία

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν προβλήματα της διεθνούς πολιτικής και της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και το Ισραήλ. Οπως εκτιμάται από τα ρωσικά ΜΜΕ στο κέντρο της προσοχής των συνομιλιών των προέδρων της Ρωσίας και του Ισραήλ βρέθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κι ιδιαίτερα η κατάσταση στη Συρία, η ένταση των σχέσεων Ισραήλ με το Ιράν, αλλά και το Παλαιστινιακό.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πέρες στη Μόσχα γίνεται λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη ρωσική πρωτεύουσα και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ με εκπροσώπους της «Χαμάς» στην Ιορδανία.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα από τη συνάντηση Πούτιν - Πέρες, πρέπει να σημειωθεί πως στο εθιμοτυπικό μέρος της συνάντησης οι δύο Πρόεδροι εγκαινίασαν Εβραϊκό Μουσείο στα περίχωρα της Μόσχας. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως «η Ρωσία δε θα ξεχάσει τα θύματα που είχε ο εβραϊκός λαός στον αγώνα κατά του φασισμού» και πως είναι ανεπίτρεπτη η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε πως «έφτασα εδώ για να σας πω ευχαριστώ. Πιστεύω πως η Ρωσία και στο μέλλον δε θα αφήσει χώρο στο ρατσισμό και στο μίσος», ενώ υπογράμμισε τον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού στη νίκη κατά του φασισμού.

Να σημειωθεί πως παρά τη σύγκρουση συμφερόντων Ρωσίας - Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κυρίως στα ζητήματα του Ιράν και της Συρίας, την ίδια ώρα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της φαρμακευτικής, της ενέργειας και του διαστήματος. Η Ρωσία έχει ήδη στείλει στο διάστημα 7 ισραηλινούς δορυφόρους.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ