Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις της Βρετανίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ.-

Μπαράζ επιθέσεων με όλμους έπληξε, χτες, πολλές συνοικίες της Δαμασκού, με κύριο στόχο τα κυβερνητικά και στρατιωτικά κτίρια, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον ανέβαζε περαιτέρω τους τόνους της παρέμβασης του βρετανικού ιμπεριαλισμού στη Συρία τασσόμενος υπέρ της «έναρξης επικοινωνίας» με τις ηγεσίες των ενόπλων αντικαθεστωτικών από «τους συμμάχους» προκειμένου, όπως είπε απροκάλυπτα, «να διαμορφώσουμε τη συριακή αντιπολίτευση».

Οι δηλώσεις Κάμερον έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον καταυλισμό Σύρων προσφύγων Ζαατάρι στην Ιορδανία. Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο τη «δημιουργία μιας Συρίας χωρίς τον Ασαντ» υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι την άποψη αυτήν τη συμμερίζονται τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και όσες δυνάμεις συντάσσονται με αυτούς. Κάλεσε, μάλιστα, τον Ομπάμα, αμέσως μετά την επανεκλογή του, να «εργαστεί από κοινού με τους υπολοίπους στην κατεύθυνση αυτή».

Η απροκάλυπτη παρέμβαση Κάμερον έρχεται ενώ στην Ντόχα του Κατάρ είχε αρχίσει η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», της οργάνωσης, με ραχοκοκαλιά τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που μέχρι σήμερα προβάλλεται ως κύριος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Τα πνεύματα στην Ντόχα, από την έναρξη της συνόδου την Κυριακή, είναι ιδιαίτερα τεταμένα καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για ανάδειξη μιας «νέας οργάνωσης ομπρέλας» που θα είναι πιο «αντιπροσωπευτική και θα περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες της χώρας», γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» που επιμένει ότι αποτελεί «το θεμέλιο των αντικαθεστωτικών». Σήμερα, στην Ντόχα θα αρχίσει η συζήτηση για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας 50μελούς οργάνωσης - «ομπρέλας».

Την ίδια ώρα, στη Δαμασκό στόχος επίθεσης με όλμους γινόταν το γραφείο του πρωθυπουργού και ένας στρατιωτικός αεροδιάδρομος στη συνοικία Μεζάχ, πολύ κοντά σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα. Πρόκειται για την ίδια συνοικία όπου την Τρίτη είχε εκραγεί παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 11 ακόμη. Επίθεση με όλμους σημειώθηκε και στη συνοικία Χατζάρ αλ Ασουάντ, ενώ εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών άφηναν να εννοηθεί ότι έχει αρχίσει μια νέα επίθεση για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν, επικαλούμενα αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει ν' αναπτυχθούν αντιπυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» στη μεθόριο με τη Συρία, κάτι που αργότερα διέψευσε κατηγορηματικά ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, από τις Βρυξέλλες, δήλωνε ότι η σχετική συζήτηση σε επίπεδο πιθανότητας γίνεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, χωρίς να υπάρχει τουρκικό αίτημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ