Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τα «φακελάκια» δε φορολογούνται!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι τα «φακελάκια» των γιατρών του ΕΣΥ δε φορολογούνται, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία φορολογικών στοιχείων.

Η υπόθεση αυτή έφτασε στο ΣτΕ, μετά από αίτηση προϊστάμενου της ΔΟΥ, που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, το οποίο είχε ακυρώσει επιβολή προστίμου σε νοσοκομειακό γιατρό του ΕΣΥ. Το πρόστιμο είχε επιβληθεί στο γιατρό, γιατί τον είχαν καταγγείλει ασθενείς ότι είχε πάρει «φακελάκια» τρεις φορές από 50.000 - 400.000 δραχμές για εγχειρήσεις καρδιάς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ το 1991.

Η ΔΟΥ έκρινε ότι έπρεπε να του επιβάλει πρόστιμο περίπου ενός εκατομμυρίου δραχμών για τη μη τήρηση βιβλίων και φορολογικών στοιχείων, αλλά το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι δεν είχε τέτοια υποχρέωση, γιατί δε διέθετε ιδιαίτερη επαγγελματική στέγη και δεν αποτελούσε επιτηδευματία κατά τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (ΚΦΣ).

Το ΣτΕ με σχετική πλειοψηφία (3-2) έκρινε νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του Εφετείου και δέχτηκε ότι ο γιατρός του ΕΣΥ «ακόμα και όταν ασκεί με επιλήψιμο τρόπο το λειτούργημά του, εξακολουθεί να είναι δημόσιος λειτουργός και δεν αποτελεί επιτηδευματία, κατά την έννοια του ΚΦΣ και συνεπώς δεν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και να εκδίδει στοιχεία κατά τις διατάξεις του Κώδικα και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων αυτών».

Μειοψήφησαν δύο μέλη του δικαστηρίου, που έκριναν ότι ο γιατρός του ΕΣΥ, ασχέτως του ότι δε διατηρεί ιδιαίτερη επαγγελματική στέγη, εφόσον στο πλαίσιο του λειτουργήματός του στο νοσοκομείο αναπτύσσει παράνομη δραστηριότητα με τα χαρακτηριστικά άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος αποτελεί ουσιαστικά επιτηδευματία, υπάγεται στην υποχρέωση της τήρησης βιβλίων και ορθώς του επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Από τη λογική της πλειοψηφίας αναδεικνύεται ο τύπος, που «τρώει την ουσία», ενώ η λογική της μειοψηφίας αναδεικνύει μια πραγματικότητα, που έχει τη δική της δυναμική. Οτι, δηλαδή, υπάρχει άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος με παράνομο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ