Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Απόφαση για νέα απεργία στις 9 Νοέμβρη

Να κηρύξει νέα πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, η ημερομηνία της απεργίας μπορεί να αλλάξει και αυτό εξαρτάται από το πότε θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει και από τη ΓΣΕΕ να κηρύξει την ίδια μέρα απεργία.

Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο να καλέσει τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν από σήμερα σε γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις στους τόπους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν την άμεση αγωνιστική απάντηση με την ανακοίνωση των μέτρων. Να συμμετέχουν μαζικά στις επόμενες απεργίες και να οργανώσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή των μέτρων.

Ο Αλ. Αρβανιτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπλοκαριστούν τα μέτρα, να μην περάσουν. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση στους τόπους δουλειάς, η μαζική συστράτευση γύρω από τη γραμμή της σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Παράλληλα, αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει προοπτική την αλλαγή της εξουσίας σε επίπεδο τάξεων και όχι απλώς να αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση του καπιταλισμού. Την προοπτική αυτή, σημείωσε, δεν μπορεί να υπηρετήσει η σημερινή ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα η οποία είναι μέρος του προβλήματος. Εχει συμβιβαστεί, αποδέχεται τον ευρωμονόδρομο.

Ακόμα, η Β. Πανουτσάκου και άλλα στελέχη του ΠΑΜΕ στιγμάτισαν τη δράση των άλλων παρατάξεων που πλειοδοτούν σε αγωνιστικότητα στα λόγια αλλά στην πράξη βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του αγώνα (όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνει τα απογευματινά συλλαλητήρια από τις απεργίες), εμποδίζουν την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων, εκφυλίζουν τις κινητοποιήσεις προτρέποντας σε διαφόρων μορφών απεργοσπασία (δηλώνουν ρεπό, ασθένεια και άλλα τη μέρα της απεργίας).

Στις τοποθετήσεις τους ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) αναλώθηκαν στις μορφές δράσης αλλά απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο περιεχόμενο του αγώνα. Πρόβαλλαν μόνο το αίτημα να μην περάσουν τα μέτρα. Η Αυτόνομη Παρέμβαση υπεραμύνθηκε των διάφορων «κινητοποιήσεων» που γίνονται από μια χούφτα συνδικαλιστών για λόγους εντυπωσιασμού αφήνοντας εκτός τη μάζα των εργαζομένων. Οπως υπερασπίστηκε και τη θέση της παράταξης στις τράπεζες για δημιουργία επαγγελματικού ταμείου στην Υγεία.

Τέλος, οι «Παρεμβάσεις» υπερπρόβαλλαν την πρόταση για απεργία διαρκείας (πρόταση που έκανε, μεταξύ άλλων, και η «Αυτόνομη Παρέμβαση») αλλά ως προς το περιεχόμενο έμειναν να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ορισμένους οργανισμούς των κεφαλαιοκρατών αλλά όχι στον έλεγχο της οικονομίας από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντέγραψαν πλήρως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή των εισοδημάτων τάχα προς όφελος των εργαζομένων μέσα στον καπιταλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ