Σάββατο 27 Οχτώβρη 2012 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χαμάντ μπιν Κχαλίφα Αλ Θάνι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τετράωρη επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε την Τρίτη ο εμίρης του Κατάρ, σεΐκ Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι, και έγινε έτσι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται το αποκλεισμένο από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τμήμα αυτό του παλαιστινιακού κράτους από το 2007. Η κίνηση αυτή του αλ Θάνι έχει εξέχουσα συμβολική σημασία, καθώς ερμηνεύεται ως ένδειξη στήριξης προς τη «Χαμάς» και ως μια πρώτη «περιθωριοποίηση» της Π. Αρχής, υπό τον Πρόεδρο Αμπάς, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Εκτός από την 50μελή αντιπροσωπεία του, ο αλ Θάνι κόμισε στη Γάζα επενδύσεις από επιχειρήσεις του Κατάρ ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων κυρίως σε έργα υποδομής και κατασκευαστικά, την ώρα που η συνολική βοήθεια που λαμβάνει η Λωρίδα από το εξωτερικό δεν ξεπερνά ετησίως τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να μην εκληφθεί ως σαφής επέκταση και εδραίωση της πολιτικής επιρροής του εμιράτου στη Λωρίδα της Γάζας σε οικονομική βάση. Και μάλιστα σε μια στιγμή που το Κατάρ έχει πλέον αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, αναβαθμίζοντας και το δικό του ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ συμμετείχε ενεργά στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, προωθεί ανοιχτά την ενίσχυση των σχέσεών του με τις ισλαμιστικές δυνάμεις των «Αδελφών Μουσουλμάνων», παρακλάδι των οποίων είναι και η «Χαμάς», σε σειρά αραβικών χωρών, και έχει «υιοθετήσει» τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία, τις οποίες, σχεδόν ανοιχτά, στηρίζει οικονομικά και εξοπλίζει.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org