Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ηλεκτρονική ψηφοφορία» και νόμος - πλαίσιο

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν έγιναν προχθές εκλογές για Συμβούλιο Διοίκησης, καθώς εκτός των άλλων, προέκυψε και λάθος στο ηλεκτρονικό σύστημα. Συγκεκριμένα η κάλπη ήταν ήδη ανοιχτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας! Το ίδρυμα έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα, ενώ το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) απέδωσε το πρόβλημα σε «σφάλμα λογισμικού». Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ κατήγγειλε την απαράδεκτη, αντιακαδημαϊκή και αντιδεοντολογική διαδικασία και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να μην επαναλάβουν μια τόσο εξόφθαλμα τρωτή και διαβλητή διαδικασία.

Με αφορμή τα παραπάνω, αξίζει τον κόπο να πούμε ορισμένα πράγματα για την ηλεκτρονική ψήφο, ένα μέτρο που επιβλήθηκε για να γίνουν οι εκλογές για τα συμβούλια χωρίς ...φασαρίες, δηλαδή χωρίς τις κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών και διδασκόντων.

Στο «παιχνίδι» υπεράσπισης της ηλεκτρονικής ψήφου (επί της ουσίας μιλάμε για υπεράσπιση του νόμου - πλαίσιο) έχει μπει και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία «μοίρασε» απαντήσεις της ΕΔΕΤ σε ερωτήματα πανεπιστημιακών για την ηλεκτρονική ψήφο.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «το σύστημα Ζευς (σ.σ. το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται) δεν είναι σχεδιασμένο για να υποκαταστήσει τις εθνικές εκλογές, αλλά για χρήση σε σχετικά μικρή κλίμακα, σε περιβάλλοντα που δεν χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες υπόνοιες εξαναγκασμού ή εξαγοράς ψήφων, και σε περιπτώσεις όπου τυχόν τεχνικές αστοχίες δεν οδηγούν σε πολιτειακές περιπέτειες».

Μάλιστα, δηλώνεται πως «οι καθηγητές των ΑΕΙ αποτελούν μέρος της πνευματικής ελίτ του τόπου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι ενέχονται σε ευτελείς και έκνομες πρακτικές εκχώρησης του εκλογικού δικαιώματός τους». Με λίγα λόγια το σύστημα στηρίζεται και στην καλή πίστη που υπάρχει στους πανεπιστημιακούς...

Δηλαδή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν «ανοιχτά» σημεία στο σύστημα που μπορεί να το καθιστούν διαβλητό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ