Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Νέα κινητοποίηση χτες για την προστασία των ανέργων

Δυναμώνουν οι βάσεις του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων

Από τη χτεσινή πορεία
Από τη χτεσινή πορεία
Νέα κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων - τρίτη κατά σειρά - οργάνωσαν χτες πρωτοβάθμια Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων στο κέντρο της Αθήνας.

Στη χτεσινή κινητοποίηση στην Ομόνοια συμμετείχαν μια σειρά από συνδικάτα, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Επιτροπές Ανέργων (π.χ. Μενιδίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού), ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, κ.λπ. Σε μια σύντομη ομιλία, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιάννης Τασιούλας σημείωσε ότι για να αποδώσει καρπούς η μάχη για την προστασία των ανέργων και στη συνολικότερη προσπάθεια οργάνωσης, πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να δοθεί η μάχη από όλους όσοι συσπειρώνονται σε αυτήν την προσπάθεια, να ενταχθούν περισσότερες δυνάμεις στη μάχη. Βεβαίως, όπως τόνισε, σε αυτήν την προσπάθεια η συγκυβέρνηση προσπαθεί να βάλει εμπόδια με διάφορα κόλπα και τερτίπια.

Οι συγκεντρωμένοι συγκροτημένα με τα πανό τους προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της Αθήνας, διασχίζοντας τις οδούς Σταδίου, Εδουάρδου Λο και Πανεπιστημίου για να καταλήξουν και πάλι στην Ομόνοια. Ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν: «Πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». «Στις λίστες ανεργίας είναι οι εργάτες στις λίστες της Λαγκάρντ οι κεφαλαιοκράτες», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά». Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη βδομάδα, με νέα κινητοποίηση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.


Οι άνεργοι, όπως αναφέρονται και στο υπόμνημα των συνδικάτων διεκδικούν:

 • Να μην καταργηθούν τα εποχιακά βοηθήματα του ΟΑΕΔ, να δοθούν σε όλους τους ανέργους των κλάδων που προβλέπει ο νόμος, χωρίς όμως τις προϋποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται πια στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, με παράλληλη κατάργηση του νόμου που μειώνει το επίδομα ανεργίας και ουσιαστική αύξησή του.
 • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους.
 • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
 • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στις οικογένειες των ανέργων.
 • Απαλλαγή των ανέργων από τα φορολογικά βάρη και κάθε λογής χαράτσια.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών από Δημόσιο και τράπεζες στους ανέργους, με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής προς τράπεζες.
 • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση (σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς ένσημα).
 • Επιδότηση των ενοικίων και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
 • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς και σίτιση σε αυτούς για τα παιδιά των ανέργων.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org