Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επαναφέρει τις προτάσεις για ουσιαστικό έλεγχο στο «πόθεν έσχες»

Ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, με αφορμή τη διαμάχη για τις «λίστες» και τα σκάνδαλα

Παρεμβαίνοντας στην αποπροσανατολιστική συζήτηση για τις «λίστες» και τα σκάνδαλα, το ΚΚΕ επαναφέρει με Ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών τις προτάσεις του για τον ουσιαστικό έλεγχο στο «πόθεν έσχες». Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, σημειώνεται:

«Είναι γεγονός ότι οι αποκαλύψεις για τη λίστα των ονομάτων, που έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, αφορούν μόνον ένα μέρος του πλούτου που έχει συγκεντρωθεί στα χέρια του κεφαλαίου από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τις διάφορες πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση.

Η εξαγωγή αυτή των κεφαλαίων και οι καταθέσεις στο εξωτερικό, ακόμη και όταν γίνονται νόμιμα αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι πρόκληση για το λαό και δείχνει τη μεγάλη ληστεία που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τον πλούτο που παράγει. Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, ακόμη και ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών προσώπων, είναι πριν από όλα σύμφυτα ενός συστήματος που κινείται με κριτήριο το κέρδος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις που έστω θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό αυτών των φαινομένων ακόμη και σήμερα, γιατί η ριζική αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, στα πλαίσια μια άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

  • Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των διαφόρων τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ) και τη μετατροπή τους από ανώνυμους σε ονομαστικούς.
  • Ελεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και προς κάθε προορισμό.
  • Κατάργηση του φορολογικού τραπεζικού, επιχειρηματικού και εμπορικού απόρρητου.
  • Απαγόρευση των λεγόμενων εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

Είναι προτάσεις που χωρίς την υιοθέτησή τους δεν μπορεί να γίνει κανείς ουσιαστικός έλεγχος στο "πόθεν έσχες" όποιο και αν είναι το ελεγκτικό όργανο, όποιος και αν είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός. Ολες αυτές όμως οι προτάσεις σκοντάφτουν στην άρνηση των αστικών κομμάτων με το επιχείρημα ότι είναι σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ και της αγοράς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα και στις προτάσεις του ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκαν αλλαγές στο «πόθεν έσχες»(2012-03-23 00:00:00.0)
Αλλαγές - βιτρίνα στο «Πόθεν Εσχες»(2012-03-09 00:00:00.0)
Για το Πόθεν Εσχες(2011-12-21 00:00:00.0)
Δημαγωγική η «ευαισθησία» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.(2011-12-13 00:00:00.0)
Υποκριτικός ο ντόρος για καταθέσεις βουλευτών στο εξωτερικό(2011-12-02 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΚΚΕ(2011-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ