Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στο τραπέζι

Στη χτεσινή ατζέντα οι ιδιωτικοποιήσεις και τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα

Η κλιμάκωση και η επιτάχυνση του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, τα προς διευθέτηση ζητήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση καλύτερων όρων για την προσέλκυση μονοπωλίων και άλλων «επενδυτών» ήταν στη χτεσινή ατζέντα στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην τρόικα, τα επόμενα βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η εκχώρηση των Κρατικών Λαχείων ΑΕ που προγραμματίζεται για φέτος και για τη συνέχεια η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (33%) και της ΔΕΠΑ (55%).

Για τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα μέτρα» προχωρούν με νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες παρεμβάσεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τις απελευθερώσεις που «εκκρεμούν» στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», την καρατόμηση των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο και των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ. Συζήτηση έγινε και για τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, για το υπό διαμόρφωση αντιλαϊκό φορολογικό πακέτο και για την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα και ενώ ανοιχτά απειλούν το λαό με την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων, συζήτησαν για τους τρόπους αποπληρωμής των εμφανιζόμενων χρεών του Δημοσίου (ύψους 7 δισ. ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία έχει να κάνει με μεγαλοπρομηθευτές στη Δημόσια Υγεία, εργολάβους κ.ά.

Στα παζάρια συνεχίζει να βρίσκεται η «εκτίμηση» ως προς το βαθμό της κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2013, στη βάση της οποίας προκαθορίζουν και την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η διαβούλευση του οικονομικού επιτελείου με τα κλιμάκια της τρόικας προγραμματίζεται να συνεχιστεί σήμερα. Για τη συμπλήρωση του αντιλαϊκού πακέτου η συγκυβέρνηση βάζει χρονικό στόχο την ερχόμενη Δευτέρα, τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ