Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Υπό συγχώνευση Εθνική - Γιούρομπανκ

Σε διαδικασία παραπέρα συγκέντρωσης ο τραπεζικός κλάδος, αναμένεται να συμπτυχθεί σε 3 επιχειρηματικά σχήματα

Γιγαντιαίες διαστάσεις προσλαμβάνει η συγκέντρωση κεφαλαίων γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που αποτελεί το προανάκρουσμα για αντίστοιχες εξελίξεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.

Τα μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει φάσης συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναμένεται να συμπτυχθούν μόλις σε 3, κάτι που φαίνεται να είναι όρος και προϋπόθεση για την «επιτυχία» του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ που κλιμακώνει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφωνιών που αναπτύσσουν με τα κράτη και τις κυβερνήσεις, μέσα και έξω από την ΕΕ, κάθε μια από τις οποίες δουλεύει για λογαριασμό των μονοπωλίων που στηρίζει και εκπροσωπεί. Τα ντόπια μονοπώλια, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους πλουτοκράτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό έρχονται να δηλώσουν το «παρών» στην αντιλαϊκή διαδικασία, να πατήσουν πόδι μέσω των τραπεζικών σχημάτων σε συγκεντρωμένους και νευραλγικούς τομείς, όπως οι ενέργεια, ύδρευση/αποχέτευση, «αξιοποίηση» γης και περιουσίας.

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας συγχώνευσης βρίσκονται οι όμιλοι της Εθνικής Τράπεζας με τη Γιούρομπανκ (Λάτσηδες). Κάθε μια από τις δυο πλευρές κατέχει σήμερα ποσοστό 6,1% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και συνολικά 12,2%. Θέμα χρόνου είναι επίσης η ανακοίνωση από την πλευρά της συγκυβέρνησης για τη διάθεση ολόκληρου του μετοχικού πακέτου (34%) της κρατικής συμμετοχής στο ΤΤ. Για πρόσθετο «μπόνους» στο υπό συγχώνευση νέο εταιρικό σχήμα εκχωρείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ακόμη ότι το ΤΤ κατέχει το 20% στην Attica Bank, ενώ στη ίδια τράπεζα το ποσοστό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων διαμορφώνεται σε 19% (συνολικά 39%) που απ' ό,τι φαίνεται επίσης καταλήγει στο νέο επιχειρηματικό σχήμα.

Μέσω της συγκέντρωσης οι τραπεζίτες έχουν να ελπίζουν σε ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές, επίσης και στα ποσά και την απόσπαση του πακτωλού και ολόκληρης της πίτας με τα προβλεπόμενα διακρατικά πακέτα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το υπό διαμόρφωση κοινό εταιρικό σχήμα (Εθνική - Γιούρομπανκ) θα ξεκινήσει με τα παρακάτω μεγέθη:

  • Συνολικό ενεργητικό: 177,7 δισ. ευρώ
  • Χορηγήσεις (δάνεια): 121,2 δισ. ευρώ
  • Καταθέσεις: 89 δισ. ευρώ
  • Δίκτυο: 944 καταστήματα στην Ελλάδα και 2.819 καταστήματα και σημεία πώλησης, συνολικά μέσα στη χώρα και στο εξωτερικό. Σε επίπεδο ομίλων εμφανίζουν αθροιστικά 53.000 εργαζόμενους.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων εξελίσσεται με φόντο την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, έχει στόχο την επίτευξη νέων επιχειρηματικών συνεργιών και συμπράξεων, τη συρρίκνωση του «κόστους λειτουργίας», διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις και για μαζικές απολύσεις - απομακρύνσεις εργαζομένων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα:

-- Στο όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς πέρασε το κερδοφόρο κομμάτι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) που απορροφήθηκε. Στον ίδιο όμιλο φαίνεται να καταλήγει και η Γενική Τράπεζα. Σχετικές επίσημες ανακοινώσεις έγιναν και από τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με την πιθανή πώληση της Γενικής Τράπεζας».

-- Η Εμπορική Τράπεζα, ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι το γαλλικό μονοπώλιο Credit Agricol, πηγαίνει για απορρόφηση στον όμιλο της Αlpha Bank. Οι Γάλλοι τραπεζίτες, που απ' ό,τι φαίνεται θα διατηρήσουν στο νέο σχήμα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την εκχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας.

-- Σύμφωνα πληροφορίες η πορτογαλική Banco Comercial Portugues βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, τη Millennium Bank.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες και παζάρια για την «ανακεφαλαιοποίηση»(2013-04-02 00:00:00.0)
Βαρέλι χωρίς πάτο οι «κεφαλαιακές ανάγκες»(2012-12-29 00:00:00.0)
Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις - εξαγορές(2012-08-30 00:00:00.0)
Εντείνεται η κόντρα των τραπεζιτών(2008-04-22 00:00:00.0)
Αφού θησαύρισε είπε «αντίο» στον Λάτση(2003-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ