ΛΑ ΠΑΣ.--
«Η Χιλή δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη Βολιβία αλλά και για το Περού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, μετά την επίσημη απόρριψη, για μια ακόμη φορά, του αιτήματος της Βολιβίας για έξοδο στη θάλασσα.
Πρόκειται και ένα «ιστορικό χρέος που πρέπει να πληρωθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος Μοράλες, ενώ σημειώνεται ότι το αίτημα για έξοδο στη θάλασσα διατύπωσε επισήμως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Χιλή επισήμως το απέρριψε με τον υπουργό Αλφρέντο Μορένο να δηλώνει με το πέρας της 3ης Συνόδου των Χωρών της Νοτίου Αμερικής και των Αραβικών Χωρών - ASPA ότι η Χιλή δεσμεύεται και τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες και τη συμφωνία ειρήνης του 1904 μετά το τέλος του «πολέμου του Ειρηνικού», πολέμου μεταξύ των δύο χωρών και ήττα της Βολιβίας
Πιο απειλητικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που επανέλαβε ότι οι υπογεγραμμένες διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ότι η Χιλή είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η Βολιβία ανταπάντησε και χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο σε βάρος της Χιλής.