Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σαρωτικές συγχωνεύσεις - εξαγορές

«Στρατηγικές εξόδου» από τα γαλλικά τραπεζικά μονοπώλια. Στα σκαριά οι συγχωνεύεις Αλφα με Εμπορική, στον όμιλο της Πειραιώς και η Γενική Τράπεζα

Σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, οι ανασχεδιασμοί των επιχειρηματικών πλάνων, η αποχώρηση γαλλικών και άλλων μονοπωλίων από την ντόπια τραπεζική πιάτσα, συνθέτουν το σημερινό τοπίο των αναδιαρθρώσεων γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η γιγαντιαίων διαστάσεων συγκέντρωση κεφαλαίων εξελίσσεται με φόντο την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, έχει στόχο την επίτευξη νέων επιχειρηματικών συνεργιών και συμπράξεων, τη συρρίκνωση του «κόστους λειτουργίας», διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις και για μαζικές απολύσεις - απομακρύνσεις εργαζομένων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα:

-- Ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου κομματιού της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) που απορροφήθηκε στον όμιλο της Πειραιώς. Στα επόμενα βήματα παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο είναι η ιδιωτικοποίηση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την εκχώρηση του ποσοστού 34% που έχει απομείνει σε κρατική ιδιοκτησία, στο «στρατηγικό επενδυτή».

-- Η Εμπορική Τράπεζα, ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι το γαλλικό μονοπώλιο Credit Agricol, πηγαίνει για απορρόφηση στον Ομιλο της Αlpha Bank. Οι Γάλλοι τραπεζίτες, που απ' ό,τι φαίνεται θα διατηρήσουν στο νέο σχήμα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την εκχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας.

-- Αντίστοιχη «στρατηγική εξόδου» από την ντόπια τραπεζική πιάτσα ετοιμάζει η επίσης γαλλικών συμφερόντων Societe Generale, σημερινός ιδιοκτήτης της Γενικής Τράπεζας, την οποία και προορίζουν για μεταβίβαση στον όμιλο της Πειραιώς. Σχετικές επίσημες ανακοινώσεις έγιναν χτες και από τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με την πιθανή πώληση της Γενικής Τράπεζας».

-- Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων η πορτογαλλική Banco Comercial Portugues βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, την Millennium Bank.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ