Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Με τραγούδια, όπλα και σπαθιά

Αφιέρωμα στα 71 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ στον «902 Αριστερά στα FM»

Στα 71 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μ.μ. στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Η απότιση τιμής στην ΕΑΜική εποποιία δεν είναι μόνο μια γεμάτη σεβασμό υπόκλιση σε όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά του φασίστα κατακτητή, πάλεψαν και στήριξαν τον λαογέννητο ΕΛΑΣ, έσκισαν τα μαύρα σκοτάδια της σκλαβιάς, καλώντας σε αταλάντευτο αγώνα μέσα από τα «χωνιά» και τις προκηρύξεις, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν μένοντας αλύγιστοι, συνέχισαν ξανά με το όπλο στο χέρι με τον ΔΣΕ, αλλά και μέγιστο μάθημα Ιστορίας και εξαγωγής πολύτιμων συμπερασμάτων.

Η απότιση τιμής στην ΕΑΜική εποποιία είναι και μια γεμάτη σεβασμό υπόκλιση στο ΚΚΕ και στα μέλη του, τους αφοσιωμένους, αταλάντευτους επαναστάτες αγωνιστές σε όλες τις συνθήκες για τα συμφέροντα του λαού.

Από τις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης, του Εργατικού ΕΑΜ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, του ΔΣΕ, από τον αντάρτη των βουνών, ως τον μαχητή του μαζικού κινήματος στις πόλεις, το ΚΚΕ έδωσε στους λαϊκούς αγώνες και ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια τα καλύτερα παιδιά του και δημιουργώντας νέο πρότυπο ζωής. Η υπεράσπιση αυτής της κληρονομιάς, πρέπει να αποτελέσει υπόθεση κάθε τίμιου ανθρώπου του λαού σήμερα, που οι απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος, με τόνους μελανιού ψέματος, διαστρέβλωσης και συκοφαντίας πάνε να σβήσουν.

Η «επιχείρηση» ξεκινά από τη διαστρέβλωση των αιτιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τον οποίο παρουσιάζουν ως απόφαση κάποιων «παρανοϊκών» τύπου Χίτλερ και Μουσολίνι, έτσι ώστε ο λαός, η εργατική τάξη και η νέα γενιά να μη μάθουν ποτέ τις αιτίες του πολέμου ούτε ποιοι και γιατί στήριξαν τον Χίτλερ, ώστε να στραφεί κατά της ΕΣΣΔ, ούτε βέβαια ότι ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος.

Ταυτίζοντας φασισμό και κομμουνισμό με πρωταγωνιστές την ΕΕ και όλες τις χώρες - μέλη της, ανοίγουν το δρόμο αξιοποίησης από το καπιταλιστικό σύστημα της δράσης φασιστικών ομάδων με τελικό στόχο το εργατικό κίνημα και στους αγώνες του.

Στην ίδια κατεύθυνση, εντάσσεται και η «επιχείρηση» «αποχρωματισμού» της Αντίστασης στην Ελλάδα, με αναφορές περί «ομοψυχίας» και «εθνικής ενότητας» και κυρίως αποσιώπησης του ρόλου του ΚΚΕ στη δημιουργία και στην εποποιία του ΕΑΜ. Η εποποιία αυτή δε θα ήταν δυνατή αν το ΚΚΕ υποτασσόταν τότε στις σειρήνες του «ρεαλισμού» και κανείς που σήμερα μιλά για υποταγή και «σώφρονα διαχείριση» της καπιταλιστικής κρίσης δε δικαιούται να επικαλείται την ΕΑΜική κληρονομιά ως άλλοθι.

Ομως, το «ΟΧΙ» στο φασίστα εισβολέα, στο φασίστα κατακτητή και τους συνεργάτες του, η πάλη για την απελευθέρωση της Ελλάδας και η συμβολή του ελληνικού λαού στην αντιφασιστική νίκη στην Ευρώπη, είναι γραμμένα με το αίμα των κομμουνιστών και των αγωνιστών που βάδισαν μαζί τους από άκρη σε άκρη της ελληνικής γης.

Η ίδια η Ιστορία έδειξε ότι η συναισθηματική εκμετάλλευσή της έχει «κοντά ποδάρια», και υπογράμμισε ότι η αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ πάντοτε έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την πορεία του κινήματος, και ότι χωρίς δυνατό ΚΚΕ ο λαός και ο τόπος δεν μπορούν να δουν προκοπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ