Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανταλλαγή κατηγοριών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με φόντο τις εδαφικές διαφορές τους για τα νησιά Ντιαόγου (στα κινέζικα) ή Σενκάκου (στα ιαπωνικά) και τον έλεγχο του Αρχιπελάγους στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Η συνέχεια δόθηκε από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Ζιανγκ Ζιέτσι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι επιχειρεί να κλέψει τα νησιά, τα οποία ανακοίνωσε ότι θα εθνικοποιήσει. Χαρακτήρισε τις κινήσεις της Ιαπωνίας στην περιοχή παράνομες και χωρίς ισχύ, προσθέτοντας ότι παραβιάζουν την κινεζική κυριαρχία. Η Κίνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν παραχωρεί την κυριαρχία της και δεν διαπραγματεύεται την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο Ιάπωνας πρέσβης, από την πλευρά του, απάντησε ότι τα νησιά είναι ιαπωνικό έδαφος.

Τα νησιά βρίσκονται σε μια ιδιαίτερης σημασίας για τα ναυτιλιακά συμφέροντα, περιοχή, ενώ εικάζεται ότι στο αρχιπέλαγος υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Συμφέροντα στην περιοχή έχουν και οι ΗΠΑ που έχουν ζητήσει την «ειρηνική επίλυση» της διαμάχης.

Η ένταση στις σχέσεις Πεκίνου - Τόκιο έχει επιπτώσεις και στην οικονομία, καθώς η Κίνα απειλεί με μποϊκοτάζ των ιαπωνικών προϊόντων, ενώ πολλά ιαπωνικά εργοστάσια αναστέλλουν, προσωρινά, τη λειτουργία τους στην Κίνα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ