NEA YOΡΚΗ.--
Την αναβάθμιση του καθεστώτος της Π. Αρχής από «οντότητα» σε κυρίαρχο κράτος, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού. Ενα χρόνο μετά την κατάθεση της αντίστοιχης αίτησης, σε μία από τις πλέον συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της ιστορίας του ΟΗΕ, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μαχμούντ Αμπάς επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποκτήσει η Π. Αρχή ανάλογο καθεστώς με αυτό του Βατικανού, που είναι χώρα μη μέλος στη Γενική Συνέλευση, αλλά μπορεί να συμμετάσχει σε άλλα όργανα.
Η προηγούμενη αίτηση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία εφόσον γινόταν δεκτή θα οδηγούσε σε αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και θα ήταν δεσμευτική, μπλοκαρίστηκε επί της ουσίας με την προβολή γραφειοκρατικών κολλημάτων από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα ασκούσαν βέτο στην περίπτωση που το ζήτημα ερχόταν προς ψήφιση στο Συμβούλιο. Στην παρούσα αίτηση προς τη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης βέτο από καμία χώρα και εφόσον η παλαιστινιακή πρόταση συγκεντρώσει 193 ψήφους, κάτι που θεωρείται μάλλον βέβαιο, θα εγκριθεί.
Μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί ήδη έντονη δυσφορία και ανησυχία στην ισραηλινή πλευρά καθώς η Π. Αρχή ως μη μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε σειρά οργάνων του Οργανισμού, όπως είναι π.χ. το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο θα μπορεί να υποβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα σε βάρος της ισραηλινής κατοχής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, στη δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση μετά τον Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε «λίβελο» την ομιλία του Παλαιστίνιου Προέδρου, επειδή ο τελευταίος εκτίμησε ότι η ισραηλινή πολιτική οδηγεί σε μια «νέα καταστροφή» τον παλαιστινιακό λαό. Επέμεινε ότι μοναδικός τρόπος επίλυσης του Παλαιστινιακού είναι οι διμερείς διαπραγματεύσεις και επέρριψε την ευθύνη για τη στασιμότητα σε αυτές στην παλαιστινιακή πλευρά, όπως συνηθίζει.