Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟΥ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σπουδαστών στο υπουργείο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σπουδαστών στο υπουργείο
Κινητοποίηση στο ΥΠΠΟ πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, με τα εξής αιτήματα: Να χορηγηθεί στους σπουδαστές πάσο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ατέλεια εισόδου στα θέατρα. Να σταματήσει η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των σπουδαστών και των γονιών τους.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του συλλόγου, με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού (απουσίαζε;), παρέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν: Το υπουργείο να πάψει τον εμπαιγμό και να δώσεις σαφείς απαντήσεις για το τι θα κάνει, καθώς η πλειοψηφία των σπουδαστών πια βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο διευθυντής δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2013 σχετικά με το πάσο στα ΜΜΜ και το ενδεχόμενο να καλυφθεί και το πάσο για το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Μετά τη συνάντηση, οι σπουδαστές δήλωσαν ότι η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, παρά τις δηλώσεις «καλής θέλησης» του υπουργείου θα συνεχιστεί με νέες κινητοποιήσεις, μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

«Δεν αντέχουμε άλλα οικονομικά βάρη»

«Πνιγμένοι» οικονομικά νιώθουν, στην πλειοψηφία τους, οι σπουδαστές των ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών, λόγω των υπέρογκων διδάκτρων, των εξόδων για τις μετακινήσεις τους, της αγοράς αναγκαίων για τις σπουδές τους βιβλίων και ρούχων. Πολλοί, μάλιστα, αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους.

Σπουδάστρια σε ιδιωτική σχολή χορού, η Πηνελόπη, χαρακτηριστικά μας είπε: «Κάθε μήνα μόνο για τα δίδακτρα η οικογένειά μου πρέπει να καταβάλλει 370 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα αντικείμενα που πρέπει να έχεις για να χορεύεις - καλσόν, κορμάκια, παπούτσια, κοστούμια στις παραστάσεις - τα οποία θα μπορούσε να παρέχει η σχολή από το κέρδος που έχει. Ολα αυτά αν τα προσθέσεις, θέλεις τουλάχιστον 600 ευρώ, συνολικά, κάθε μήνα». Η Ελεάννα, σπουδάστρια σε ιδιωτική δραματική σχολή, εξηγεί: «Η κατάσταση στην πλειοψηφία μας είναι τραγική. Σκεφθείτε ότι σε λίγο διάστημα, με την επερχόμενη αύξηση στα εισιτήρια, θα χρειαζόμαστε το λιγότερο 4 ευρώ την ημέρα για τις μετακινήσεις μας. Στις ιδιωτικές σχολές, μέσα στο ποσό των διδάκτρων που πληρώνουμε κάθε μήνα, μέρος των χρημάτων δικαιολογεί και πάσο, που δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας. Ατέλειες, επίσης, δεν έχουμε πάρει. Αρα, δεν έχουμε δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δωρεάν παραστάσεις, που είναι απαραίτητο για τις σπουδές μας. Χρειάζομαι, περίπου, 3.000 ευρώ κάθε χρόνο για τη σχολή και 1.000 ευρώ επιπλέον για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις της. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ