ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών Μαλβίνας κατά την Αργεντινή, Φόκλαντς κατά την Βρετανία, έθεσε εκ νέου, αυτή τη φορά από το βήμα της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, καλώντας συνάμα τη Βρετανία να προσέλθει στις συνομιλίες σεβόμενη την πληθώρα των αποφάσεων του ΟΗΕ.
«Το 2013 θα είναι η επέτειος των 180 χρόνων από την παράνομη κατάληψη των Μαλβίνας από τη Βρετανία. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι διμερές θέμα αλλά παγκόσμιο» και ότι «τον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλέον αποικίες» τόνισε η πρόεδρος της Αργεντινής. Παράλληλα, καυτηρίασε με έντονο τρόπο και εμμέσως θέτοντας «ζήτημα αναμόρφωσης του ΟΗΕ» καθώς εφαρμόζει την πολιτική, όπως είπε, «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας, η οπόια δε συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ που έχει καλέσει σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της κυριαρχίας των Μαλβίνας, αλλά επειδή είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας «δε συμβαίνει τίποτα». Παράλληλα, υπερασπιζόμενη την αστική τάξη της χώρας της, απάντησε με έντονο τρόπο στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε σχέση με την «κίτρινη κάρτα» αναφορικά με τον πληθωρισμό και το χρέος, λέγοντας ότι «η χώρα της είναι ανεξάρτητη και δεν είναι γήπεδο ποδοσφαίρου».
Το θέμα της «πλήρους αναμόρφωσης του ΟΗΕ» έθεσε επί τάπητος και ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοραλες. Ζήτησε επίσης την οριστική άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας, καθώς αποτελεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και επί χρόνια ψηφίζεται αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί και ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να πάψει να είναι «Συμβούλιο Ανασφάλειας», παρωδώντας τον όρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, «Συμβούλιο ανασφάλειας και επιβολής πολέμων επεμβάσεων και μονομερών ενεργειών».
Στο βήμα τους προέδρους της Αργεντινής και της Βολιβίας αναμενόταν να ακολουθήσουν και άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.