Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Λευκωσία

Μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής συναδέλφωσης από τις εκδηλώσεις και τις συνομιλίες. Στην Ελλάδα η τριμερής του 2013

Από την πορεία που έγινε στη Λευκωσία ενάντια στην παρουσία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο
Από την πορεία που έγινε στη Λευκωσία ενάντια στην παρουσία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο
Σταθμό στην πορεία της κοινής δράσης ανάμεσα στα κινήματα ειρήνης από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία αποτέλεσε η τριμερής συνάντηση που έγινε φέτος στη Λευκωσία, το τριήμερο 21-23 Σεπτέμβρη. Μετά τη Μυτιλήνη και την Κωνσταντινούπολη, φέτος τη σκυτάλη πήρε η μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου, η Λευκωσία. Η Συνάντηση, την οποία φιλοξένησε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, έστειλε μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής συναδέλφωσης των λαών της περιοχής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που στην Αν. Μεσόγειο οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν ανάψει το φιτίλι του πολέμου.

Αντιπροσωπεία των κινημάτων ειρήνης επισκέφτηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία το Κόμμα της Ενιαίας Κύπρου (ΒΚΡ). Επίσης αποφασίστηκε η συνάντηση το 2013 να γίνει στην Ελλάδα και να τη φιλοξενήσει η ΕΕΔΥΕ.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα της συνάντησης, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βρετανική Υπατη Αρμοστεία, με αίτημα την απομάκρυνση των βάσεων. Η συγκέντρωση ενέκρινε σχετικό ψήφισμα, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η μετατροπή των βάσεων σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ύπαρξη και η χρήση τους, τονίζεται, αποδείχτηκε εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού από αυτές τις βάσεις εξορμούν δυνάμεις τους για να σκορπίσουν το θάνατο στη γειτονιά μας. Ακολούθησε μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Στ. Στεφάνου, στο δημόσιο κήπο Λευκωσίας.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρός της, Ν. Ζώκας και εκ μέρους του ΠΣΕ ο εκτελεστικός γραμματέας του, Ηρ. Τσαβδαρίδης. Μίλησαν ακόμα εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας ο Α. Γκιλέρ και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Γ. Σκορδής .

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ο αγώνας των λαών για ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής», με εισηγητές από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, την Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το Συριακό Συμβούλιο Ειρήνης και την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών στη Λευκωσία τριμερής συνάντηση των Επιτροπών Ειρήνης από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ