Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού στη λαϊκή κατοικία

Αποψη από κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, τον περασμένο Ιούνη
Αποψη από κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, τον περασμένο Ιούνη
Η εξέλιξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των συμπληρωματικών χρεώσεων που συναποτελούν το σύνολο της επιβάρυνσης, που σχετίζεται με το ηλεκτρικό, στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην εγκληματική αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων. Επιπρόσθετα, η αναγωγή της ηλεκτροδότησης σε εκβιαστικό μέσο πληρωμής άδικων και δυσβάσταχτων φόρων, όπως το γνωστό «χαράτσι της ΔΕΗ», αλλά και η αύξηση των τελών και των φόρων, που συνοδεύουν το λογαριασμό (για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Δήμο, ΕΡΤ, ΥΚΩ και άλλα), ξεγυμνώνει την ασκούμενη πολιτική, που κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ανελέητοι και άπληστοι σαν ένα πειρατικό ασκέρι, οι πολιτικοί υπηρέτες της άρχουσας τάξης, η τρόικα, τα μέρη που την συναποτελούν, οι τραπεζίτες και όλη η φάρα που συνοδεύει και εξυπηρετεί την εξουσία των μονοπωλίων, ρίχτηκαν πάνω στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα γυρεύοντας να την αφανίσουν και να την υποδουλώσουν.

Αυτό το συμπέρασμα εξηγεί, εξάλλου, και τη «λογική» των σκληρών κυβερνητικών μέτρων και τις ανάλογες «απαιτήσεις» της τρόικας, που βυθίζουν τα νοικοκυριά στην απόγνωση και στην ανέχεια, στο όνομα της βελτίωσης της ζωής τους!!! Ωστόσο, όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις όχι μόνο δε διακρίνονται από κανένα ίχνος κοινωνικής έγνοιας, αντιθέτως έρχονται να εξυπηρετήσουν αυστηρά οικονομικούς στόχους που σχετίζονται με το οικονομικό, επιχειρηματικό περιβάλλον, που απαιτούν οι κεφαλαιοκράτες της ενέργειας και από την αφαίμαξη των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία που θα χρηματοδοτήσουν την ...ανάπτυξη.

Σ' αυτή τη βάση, η θέση του ΚΚΕ για δυνάμωμα της οργανωμένης άρνησης πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ αποτελεί μια πολιτική θέση που αγγίζει πολλά και σύνθετα θέματα: Από το πόσο μπορεί και πρέπει να επιβαρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες ακόμη και σε μια κατάσταση κρίσης, μέχρι ποιο πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μοντέλο και με ποιον τρόπο θα οικοδομηθεί. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί μ' αυτό τον τρόπο στον αγώνα και για την άμεση ανακούφιση χιλιάδων οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική απόγνωση, αλλά και για την προβολή ενός άλλου οράματος - διεξόδου για το λαό, κόντρα στα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους.

Ερχονται χειρότερες μέρες

Παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης, το χαράτσι παραμένει «μοιρασμένο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με «εναλλακτική» την απευθείας πληρωμή του στις κατά τόπους εφορίες. Είναι το ίδιο απαράδεκτο, υψηλό και άδικο, όπως και πολλές ακόμη πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εξελίξεις, όμως, είναι ραγδαίες. Ζήτημα μηνών είναι μια νέα παρέμβαση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Σχετικές αναφορές υπάρχουν και στα μνημόνια, τόσο για τη γενικότερη παρέμβαση - εξορθολογισμό στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και πιο εξειδικευμένα, για την παρέμβαση στα τιμολόγια, με την απελευθέρωση και των οικιακών λογαριασμών μέχρι τα μέσα του 2013.

Στο μεταξύ, προκειμένου οι πονηροί κυβερνώντες να μπορούν να διαχειριστούν τη λαϊκή οργή, που θεωρείται αναμενόμενη, καθώς γνωρίζουν ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτιναχθεί για τα νοικοκυριά, εξετάζουν διάφορα κόλπα. Ηδη σε πολλές περιπτώσεις μιλούν μόνο για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια στιγμή που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναπροσαρμόζει και τις επιμέρους χρεώσεις των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, αλλά και τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), τις οποίες όμως δεν τις «μετρούν» ως αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος! Εχουν φροντίσει όμως, πέρα από τις ετήσιες ποσοστιαίες αυξήσεις γι' αυτές τις χρεώσεις, να τις συνδέσουν και με το ποσό που ορίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί καταναλωτές να φρίξουν τους προηγούμενους μήνες αντικρίζοντας τις υπέρογκες χρεώσεις για Μεταφορά και Διανομή, ως έμμεσο αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα εξετάζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ακόμη και η αφαίρεση από το λογαριασμό της ΔΕΗ των τελών και φόρων υπέρ Δήμων και ΕΡΤ, ώστε ο λογαριασμός να φαίνεται ...μικρότερος!

Πριν από λίγες βδομάδες δε δίστασαν να προχωρήσουν σε μια νέα αύξηση του ειδικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη χρηματοδότηση των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που το πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το τέλος αυτό ήταν 30 λεπτά το 2009, αλλά με το ξέσπασμα της κρίσης οι κυβερνώντες διάλεξαν να επιταχύνουν τα προγράμματα στήριξης των πολυεθνικών ομίλων. Ετσι, το 2010 το τέλος υπέρ των ΑΠΕ ορίστηκε στα 1,85 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα οικιακής χρήσης, πέρσι ορίστηκε στα 5,99 ευρώ, ενώ φέτος με την πρόσφατη απόφαση της συγκυβέρνησης το σχετικό χαράτσι έφτασε τα 8,74 ευρώ. Δηλαδή, μέσα στα δύο χρόνια, που τσακίζονται μισθοί και γονατίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι καλούνται να στηρίξουν την κερδοφορία ειδικά των επιχειρήσεων ΑΠΕ με ένα χαράτσι το οποίο μάλιστα αυξήθηκε κατά ...2.813%!!!

Τέτοιο χαρακτήρα έχουν και άλλες παρεμβάσεις, όπως η απόφαση για τη μεταφορά του 25% των εσόδων από το τέλος της ΕΡΤ στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Η χρηματοδότηση του ειδικού λογαριασμού που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ περιλαμβάνει επίσης απορρόφηση των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και ένα τέλος - πρόστιμο λιγνιτικής παραγωγής 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ολα για το ενεργειακό κεφάλαιο

Το «πρόβλημα», που τρόικα, κυβέρνηση και επιχειρηματίες τους αρέσει να το χαρακτηρίζουν και «στρέβλωση», είναι ότι οι κυβερνώντες διαμόρφωσαν μια χονδρεμπορική αγορά που ευνοεί τους παραγωγούς, ειδικά τους νεοεισερχόμενους. Η χονδρική τιμή, οι εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ, ο μηχανισμός κάλυψης μεταβλητού κόστους και άλλα ανάλογα «κόλπα» είχαν στόχο να εξασφαλίσουν υπερκέρδη στους ενεργειακούς επενδυτές. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν σε περιβάλλον ρυθμιζόμενων τιμολογίων, όπου τις αυξήσεις τις αποφάσιζε η εκάστοτε κυβέρνηση. Τώρα εξετάζουν το συνολικό πλαίσιο και μιλούν για ανάγκη σύνδεσης της χονδρεμπορικής με τη λιανική τιμή. Ωστόσο, η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται και κυμαίνεται ανάλογα με τα συμφέροντά τους, έχοντας ως δεδομένο ότι οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες «πρέπει» να έχουν μεγάλα κέρδη!

Ολα αυτά περιέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις θέσεις της ΡΑΕ για την «την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» με το σχετικό διάλογο να βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούλη. Ενας βασικός στόχος είναι η δημιουργία μηχανισμού διαρκούς αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή διαρκών αυξήσεων στην τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά), ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και αυτόματη κάλυψη πραγματικών και τεχνητών στοιχείων κόστους, αλλά και το «εύλογο» κέρδος που αξιώνει το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο.

Ανάμεσα στις «προτάσεις» περιλαμβάνονται: Καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής τους ανά 6 μήνες, όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το λεγόμενο «ανταγωνιστικό» τμήμα τους. «Αρση των στρεβλώσεων» με μέτρα όπως η κατάργηση της κλίμακας 0-800 kWh που θα οδηγήσει σε αύξηση, τουλάχιστον γι' αυτό το κομμάτι καταναλωτών. «Εξομάλυνση» του τρόπου κατανομής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που συνδυάζεται με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και του περιεχομένου των ΥΚΩ οι οποίες σήμερα καλύπτουν μειωμένες χρεώσεις για νησιώτες, πολύτεκνους και «ευπαθείς» ομάδες, το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο. Πλήρη απεμπλοκή από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ τρίτων (Δημοτικός φόρος, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ.).

Αυτές οι κατευθύνσεις, όσο σημαντικές κι αν είναι, μοναδικό στόχο έχουν να προετοιμάσουν την έλευση του μηχανισμού απελευθέρωσης των οικιακών τιμολογίων, με τα τιμολόγια Υψηλής και Μέσης Τάσης να έχουν ήδη μπει στη διαδικασία «ελεύθερης» διαμόρφωσης. Οσο περνάει ο καιρός χειρότερα μέτρα παίρνουν «σάρκα και οστά», με ρυθμό που εξαρτάται από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και την αντίσταση που προτάσσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας και οι καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έρχεται να επισπεύσει τις εξελίξεις, αφού οι αγοραστές θα θέλουν σίγουρα κέρδη. Η αντίσταση στο «χαράτσι της ΔΕΗ» είναι ένα λιθαράκι στον αναγκαίο συνολικό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τις δυνάμεις που τα υπηρετούν.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ