ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Στη συριακή πρωτεύουσα έφτασε χθες το πρωί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, για τις πρώτες επαφές του με τη συριακή ηγεσία από τότε που ανέλαβε τη θέση αυτή. Ο Μπραχίμι, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, δήλωσε, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και χειροτερεύει καθημερινά» αλλά δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, χτες, ο Αλγερινός διπλωμάτης επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, και σήμερα με τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεκντάντ, επανέλαβε ότι η συριακή ηγεσία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεργαστεί και να επιτύχει το έργο του Μπραχίμι».
Σε αντίθετη κατεύθυνση μοιάζουν να κινούνται, όμως, οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου Προέδρου, καθώς και οι δύο, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και επιδιώκοντας να διευρύνει τη δική του επιρροή στις εξελίξεις και να προωθήσει τα συμφέροντά του, έχουν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία συγκεκριμένων τμημάτων των αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Αν και θεωρητικώς και οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ του «άμεσου τερματισμού της αιματοχυσίας» και κατά της «πραγματοποίησης εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης», δε χάνουν ευκαιρία να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης.
Ετσι, τόσο ο Χέιγκ από τη Βαγδάτη όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του Ζεμπάρι, όσο και ο Πρόεδρος Μούρσι από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία. Και ο Μπαρόζο, από την άλλη, επαναδιατύπωσε τη θέση της ΕΕ, που ευθυγραμμίζεται με των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, ότι «ο Ασαντ πρέπει να φύγει».
Την ίδια άποψη με τους διαγκωνιζόμενους «ανθρωπιστές» που νοιάζονται για το συριακό λαό εξέφρασε, χτες, και ο ηγέτης της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αντικαθεστωτικών και της εκδίωξης του Ασαντ.