Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κατά των απεργιών τάχθηκε ο Πρόεδρος Ζούμα...

Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στη Νότια Αφρική
Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στη Νότια Αφρική
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Με τους απεργούς μεταλλωρύχους τα έβαλε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις συνεχιζόμενες απεργίες σε ορυχεία χρυσού και πλατίνας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι «παράνομες απεργίες και οι εκφοβισμοί που εξαπλώνονται στον τομέα των ορυχείων δε θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και θα χειροτερέψουν την κατάσταση και γι' αυτούς και για τη χώρα». Ο ίδιος πάντως, δεν είπε την παραμικρή λέξη κατά των πολυεθνικών εταιρειών χρυσού και πλατίνας που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των εργατών που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα έναντι μισθών πείνας.

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ANC (Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου) Γκουέντε Μαντάσε αρνήθηκε ότι υπάρχει «γενικευμένος πανικός» από ξένους επενδυτές και εταιρείες στη Ν. Αφρική εξαιτίας του απεργιακού πυρετού σε ορυχεία πολύτιμων μετάλλων στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παίρνουν «προσεκτικά μέτρα» για να αποφευχθούν ζημιές και θάνατοι μετά την τραγωδία της 16ης Αυγούστου στο ορυχείο Μαρικάνα όπου 34 απεργοί σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Λίγες ώρες πριν τη δήλωση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου και του γγ του ΑNC, ο Μαμετλούε Σεμπέι, επικεφαλής απεργών μεταλλεργατών σε μεγάλο ορυχείο πλατίνας στο Ράστενμπουργκ, παρότρυνε πλήθος χιλιάδων συναδέλφων του που είχαν συγκεντρωθεί σε στάδιο ποδοσφαίρου της περιοχής να κλιμακώσουν «από την ερχόμενη Κυριακή γενική απεργία που θα γονατίσει τις εταιρείες εξόρυξης».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε νεκρός ένας 51χρονος συνδικαλιστής της Εθνικής Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (NUM) 300 μέτρα μακριά από το χώρο συγκέντρωσης απεργών του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα στο Ράστενμπουργκ φέροντας σοβαρά τραύματα από ματσέτα στο κεφάλι. Από τις αρχές Αυγούστου ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο συγκεκριμένο ορυχείο ανέρχεται σε 45 άτομα.

Ωστόσο, δε χάνονται εργάτες μόνο λόγω της βίαιης επέμβασης των δυνάμεων καταστολής αλλά και από τα εργατικά δυστυχήματα στα λαγούμια των πολυεθνικών χρυσού. Η εταιρεία «Harmony Gold» ανακοίνωσε χτες ότι σταματά προσωρινά τις εργασίες εξόρυξης στο χρυσωρυχείο Τζόελ μετά από έκρηξη που σημειώθηκε προχτές προκαλώντας το θάνατο δύο εργατών και το σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο...

Σύμφωνα με στοιχεία των νοτιοαφρικανικών αρχών τα οποία επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, μόνο από τον περασμένο Ιούλιο έχουν σκοτωθεί σε ορυχεία της Ν. Αφρικής 63 εργάτες και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.450 άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ