Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συζητούν για νέο «κούρεμα» ή δάνειο στην Ελλάδα

Οποιο διαχειριστικό εργαλείο κι αν επιλεγεί, ο λαός θα βουλιάξει πιο πολύ στη φτώχεια

Τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης αντανακλούνται στα σενάρια που επεξεργάζονται για το ελληνικό χρέος
Τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης αντανακλούνται στα σενάρια που επεξεργάζονται για το ελληνικό χρέος
Ανοιχτό αφήνει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί και τρίτο δανειακό πακέτο, επαληθεύοντας ότι στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, με μόνη σταθερά την κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος του λαού. Σε συνέντευξη του στην «Wall Street Journal», ο Θ. Κατσάμπας ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή είτε συμμετοχής του επίσημου τομέα ή επιπλέον δανείων με περισσότερο ευνοϊκούς όρους».

Επί της ουσίας, ο Ελληνας τεχνοκράτης αποκαλύπτει ότι στα ενδεχόμενα που εξετάζουν τα αστικά επιτελεία για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, είναι ένα νέο «κούρεμα», με τη συμμετοχή αυτή τη φορά της ΕΚΤ και των κρατών - δανειστών, είτε η εκ νέου δανειοδότηση. Και οι δυο περιπτώσεις θα σημάνουν νέα μνημόνια για το λαό, όπως έγινε με το πρώτο δάνειο και το PSI που ακολούθησε. «Τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας», ήταν η απάντηση του Γ. Στουρνάρα, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που ζητά η κυβέρνηση και αναμένεται να δημιουργήσει χρηματοδοτική τρύπα ύψους 20 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ δήλωσε ότι η ευρωζώνη και η ΕΚΤ θα πρέπει να καλύψουν αυτό το κενό. «Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη, καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των δανείων για όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ εκτίμησε χτες ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» για την επιμήκυνση της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζ. Ράις. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «επικεντρώνονται στο να τεθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής στη σωστή τροχιά».

Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, για να συνδράμουν την ελληνική κυβέρνηση στην επίθεση που διευθύνει σε βάρος του λαού. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Μόντι, σε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», ισχυρίζεται ότι «είναι συμφέρον όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ενιαίου νομίσματος» και πως «η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τη βαθιά διαδικασία φορολογικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ξεκινήσει».

Στο κάδρο της αστικής διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένει σταθερά και η Πορτογαλία. Ο Αμ. Σελασιέ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λισαβόνα, κάλεσε την κυβέρνηση να συμπληρώσει τα μέτρα λιτότητας με περισσότερες αντεργατικές ανατροπές, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συζήτηση και για το βάθεμα της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης και με στόχο τη θωράκιση της αστικής εξουσίας. Σύμφωνα με το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Agence Europ», οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ισπανίας, του Βελγίου αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκαναν έκκληση από το Στρασβούργο για «μία περισσότερο ομοσπονδιακή και περισσότερο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ