«Πρωταρχικής σημασίας» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Στήριξη στην κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει αταλάντευτα στην ταχεία υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού, πρόσφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί στις συναντήσεις που είχε χτες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε αργότερα στη γαλλική πρεσβεία, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσει στην υλοποίηση των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας», για τις οποίες όπως είπε «η Ελλάδα θα βρει στήριξη» από τη γαλλική κυβέρνηση.
Ο ίδιος, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», ανέφερε ότι ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ «υπήρξε σαφής και ακριβής όσον αφορά τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας ότι «αυτό έγινε δεκτό πολύ θετικά όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά πιστεύω και σε όλες τις συναντήσεις που είχε με ομολόγους του στην Ευρώπη».
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «η ανταπόκριση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει, αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας», προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. «Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό είναι δυνατό μόνον εφόσον η Ελλάδα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι όχι μόνο διαθέτει την πολιτική βούληση, αλλά και ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται και εφαρμόζονται», υπογράμμισε, βάζοντας πλάτες στην κυβέρνηση.
Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Β. Χόγιερ, υπέγραψαν συμφωνία για ενίσχυση των «επενδύσεων» σε τομείς όπως της ενέργειας και των μεταφορών, απ' όπου θα προκύψουν ελάχιστες και φυσικά κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Οι γραμμές χρηματοδότησης, τα δάνεια που θα χορηγηθούν για μεγαλοεπενδύσεις συμφωνήθηκαν στα 750 εκατ. ευρώ και πρόκειται να εκταμιευτούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.
Πρόκειται για τις περιβόητες «ανάσες ρευστότητας» που επιδιώκουν οι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στη σημερινή φάση που βρίσκουν απρόθυμους τους ντόπιους τραπεζίτες και τα προσφερόμενα επιτόκια «μη ανταγωνιστικά». Ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια περίοδο που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά».