Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγώνας ενάντια στη μαζική χρεοκοπία

Η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης συζητήθηκαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας

Αποψη από τη σύσκεψη στον Παλαμά
Αποψη από τη σύσκεψη στον Παλαμά
Αγωνιστικά αντιδρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας στη νέα, σφοδρή επίθεση που δέχονται με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Στην προχτεσινοβραδυνή πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων στον Παλαμά της Καρδίτσας, έγινε συζήτηση και πάρθηκαν αποφάσεις για την οργάνωση και το συντονισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων, μέσω των οποίων θα προβληθούν οι διεκδικήσεις του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος για πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς - ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πρόβλημα των μεγάλων ζημιών στην βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι - και, ταυτόχρονα, η προοπτική του αγώνα που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στην ΕΕ και στα μονοπώλια, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Με έμφαση τονίστηκε η ανάγκη να «σπάσει» αμέσως το κλίμα μοιρολατρίας, απογοήτευσης και ηττοπάθειας που οι κυβερνήσεις και τα κάθε λογής όργανά τους έχουν καλλιεργήσει μέσα στον αγροτικό κόσμο και επισημάνθηκε ότι η πείρα της αγροτιάς στη Θεσσαλία δείχνει ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος και πάντα με τον αγώνα κερδίζουν κάτι οι αγρότες.

Οπως χαρακτηριστικά είπε στην παρέμβασή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, «απαιτείται να ηττηθούν οι "πονηρές" και "ύπουλες" απόψεις που λένε ότι "σήμερα δε γίνεται τίποτα με τους αγώνες" για να ξαναφυσήξει στην ύπαιθρο ο αέρας της αγωνιστικής διάθεσης». Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», σημείωσε: «Εχουμε υποχρέωση - και μπορούμε να το πετύχουμε - να ξαναδώσουμε ελπίδα στον κόσμο που υποφέρει, σπάζοντας το κλίμα της μοιρολατρίας και της υποταγής».

Η πτώχευση ήρθε!

Τη δραματική κατάσταση που βιώνει, σήμερα, η μικρομεσαία αγροτιά, παρουσίασε στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδιας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Οπως είπε, οι χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνει η «ελεύθερη αγορά» με την ασύδοτη κι εκβιαστική δράση των μεγαλεμπόρων, η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις συνεχείς ανατιμήσεις, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων, τα απανωτά χαράτσια που βάζουν οι κυβερνήσεις, οι περικοπές στις επιδοτήσεις, οι εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις, οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, σε συνδυασμό με τις γενικότερες επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, έχουν συρρικνώσει το αγροτικό εισόδημα, φέρνοντας μεγάλη φτώχεια, ακόμα και πείνα στα χωριά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα φάρμακα και γενικότερα με την Υγεία, τονίζοντας ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου ζει, ήδη, στην πτώχευση, με την οποία οι κυβερνώντες απειλούν το λαό μας.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι είπε ότι οι αγρότες ζητούν να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους, να δοθεί η συνδεδεμένη επιδότηση και στους βαμβακοπαραγωγούς που, λόγω αυτών των καταστροφών, δε θα πιάσουν το πλαφόν στρεμματικής παραγωγής που απαιτείται, να ενισχυθούν οι αρμόδιες αγροτικές υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που παίρνει, πλέον, «μορφή επιδημίας».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από το ξεπούλημα της ΑΤΕ, καθώς και από την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Σχετικά με τη «διαβούλευση» για τη διαχείριση των νερών που οργανώνει η κυβέρνηση και η Περιφέρειας Θεσσαλίας σημείωσε ότι προωθούν τη μείωση των καλλιεργειών και τη μη εκτροπή του Αχελώου, ενώ ανήγγειλε πως γι' αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας θα διοργανώσουν ειδική σύσκεψη.

Σημειώνοντας, τέλος, ότι έρχονται κι άλλα, ακόμα σκληρότερα, αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση - π.χ., φορολογία και για τα χωράφια - αλλά και στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ - π.χ., περικοπές επιδοτήσεων - υπογράμμισε την ανάγκη της αγροτικής αγωνιστικής αντεπίθεσης, η οποία πρέπει να συνδυαστεί και να συντονιστεί με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και σ' αυτό το σημείο επεσήμανε ότι χρειάζεται να είναι μαζική και δυναμική η παρουσία της μικρομεσαίας αγροτιάς και στο σημερινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και στη Γενική Απεργία που προγραμματίζεται για το προσεχές χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ