Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ζητά το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σχετικά με την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου Ευβοίας, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη, να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% της ζημιάς και να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και άλλα έργα. Τα παραπάνω τίθενται σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου και έκαιγε και την Κυριακή 26 Αυγούστου με νέα αναζωπύρωση τη Δευτέρα, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, στην περιοχή του Αυλωναρίου, των χωριών Οκτωνιά, Αχλαδερή - Μαντράκι, Πετριές και των γνωστών τουριστικών περιοχών Μουρτερή, Κορασίδα, Κάλαμος κ.ά.

Τα στοιχεία του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου αναφέρουν ότι κάηκε έκταση που ξεπερνάει τα 65 χιλιάδες στρέμματα, σημαντικό μέρος της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει ο δήμος.

Καταστράφηκαν δασικές εκτάσεις, καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, ελαιώνες, γενικότερα αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εγκαταστάσεις, επαγγελματικοί χώροι, σπίτια, αποθήκες και άλλοι βοηθητικοί χώροι, αγροτικά δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, ενώ επίσης έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν αχρηστευτεί τεχνικά έργα και γέφυρες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και τονίζει πως είναι αναγκαίο, χωρίς καθυστέρηση, να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

Να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη, να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο δήμο και να διατεθούν με ευθύνη της κυβέρνησης τα αναγκαία μηχανήματα για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων.

Να ολοκληρωθεί τάχιστα η συνολική καταγραφή των ζημιών και να αρχίσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, παίρνοντας υπόψη την αρνητική εμπειρία από τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 στη Νότια και Κεντρική Εύβοια.

Να δοθεί έκτακτη οικονομική στήριξη στους πληγέντες και να καταβληθεί αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών και καταστροφών - επαναλαμβάνουμε όλων των ζημιών και καταστροφών - ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα της πυρκαγιάς του 2007 που αποζημιώθηκε ένα μόνο μέρος των ζημιών.

Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα και να στηριχθούν ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι παίρνοντας υπόψη ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων έχει καταστραφεί.

Να πραγματοποιηθεί άμεση μελέτη και να προχωρήσουν με ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων τα αντιπλημμυρικά έργα με προτεραιότητα τις περιοχές που σημειώνονται κατολισθήσεις, να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποφευχθούν καταπατήσεις κ.λπ.

Οι ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι μεγάλες. Η πυρκαγιά κι αυτή τη φορά κατέγραψε με τραγικό τρόπο την έλλειψη πολιτικής πρόληψης, τις μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό που έχει επισημάνει το ΚΚΕ έγκαιρα, με συνεχείς παρεμβάσεις στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ