Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΟΣ
Πρώτα έρχεται νεκροθάφτης και μετά γιατρός...

Σημαντικά τα προβλήματα στο νησί στον τομέα της περίθαλψης. Αυτό μαζί με πολλά άλλα αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια περιοδείας της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση της Δ. Μανωλάκου με το δήμαρχο και κατοίκους
Από τη συνάντηση της Δ. Μανωλάκου με το δήμαρχο και κατοίκους
Περιοδεία στον Πόρο πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Συγκοινωνία, Υγεία, σκουπίδια, νερό, λύματα είναι τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν του κατοίκους του νησιού και αναδείχτηκαν στη διάρκεια της συζήτησης της Δ. Μανωλάκου με το δήμαρχο του Πόρου Δημήτρη Στρατηγό στην οποία συμμετείχαν και επαγγελματίες του νησιού. Προβλήματα στα οποία θα προστεθεί και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που προετοιμάζει η κυβέρνηση και για την οποία ο δήμαρχος και η τοπική κοινωνία έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση: Το λιμάνι δεν πωλείται.

Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού με τον Πειραιά, έχει μειωθεί σε αριθμό πλοίων και έχει αυξηθεί σε κόστος για τους επιβάτες. Από 30 δρομολόγια που είχε τη βδομάδα πριν δύο χρόνια τώρα έχει 15, τα οποία εκτελούνται κυρίως από ταχύπλοα (υδροπτέρυγα και φλάινγκ - κατ) των οποίων το εισιτήριο είναι 22,5 ευρώ όταν του συμβατικού είναι 9,5 ευρώ. Για την ακρίβεια, μέχρι πρόπερσι στο νησί «έπιανε» συμβατικό 3 φορές τη μέρα ενώ τώρα συμβατικό πλοίο έχει 3 φορές τη βδομάδα!

Προβλήματα στην περίθαλψη

Σε ό,τι αφορά την Υγεία ο δήμαρχος είπε: «Εμείς γιατρούς δεν έχουμε. Εμείς έχουμε μόνο ασθενείς. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι δεν υπάρχει γιατρός στο νησί». Και αυτό όταν το νησί έχει 5.000 κατοίκους το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι φτάνει τις 20.000 «ψυχές». Υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας «απέναντι» στο Γαλατά που και αυτό αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα και στέλνει όποτε είναι αυτό δυνατόν στον Πόρο αγροτικό γιατρό «σήμερα Παρασκευή (σ.σ. η μέρα που έγινε η περιοδεία) ο αγροτικός γιατρός δεν ήρθε». Οπως ανέφερε ένας από τους γενικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας του Γαλατά ο Γιώργος Κεραμιδάς, στο ΚΥ «υπάρχουν 3 γενικοί γιατροί, ένας παιδίατρος που και αυτός εκτελεί γενικά καθήκοντα και 3 με 4 αγροτικοί γιατροί οι οποίοι έρχονται από τα γύρω νησιά όπως τα Μέθανα»! Η παντελής έλλειψη γιατρού σε συνδυασμό με τα προβλήματα στη συγκοινωνία του νησιού έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το δήμαρχο, «πρώτα να έρχεται ο νεκροθάφτης και μετά ο γιατρός»!

Πρόσφατα, ο Πόρος «βγήκε» από μια μεγάλη πυρκαγιά που «έφαγε» 15.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και αγροτικών καλλιεργειών, καταστρέφοντας μικρούς αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος σχετικά με την πυρασφάλεια, από 96,5 χιλιάδες ευρώ, το κονδύλι πέρσι ήταν 46 χιλιάδες και φέτος έφτασε με το ζόρι τις 33 χιλιάδες, τα οποία όμως ακόμα είναι στα χαρτιά. Επιπλέον, 23 άτομα ζήτησε ο δήμος να προσληφθούν και «μας έστειλαν 8 ανεκπαίδευτους».

«Το λιμάνι δεν ιδιωτικοποιείται»

Η καρδιά της οικονομίας του νησιού είναι το λιμάνι, το οποίο είναι επιβατηγό, εμπορικό, η μοναδική πύλη του νησιού με τον «έξω κόσμο», αλιευτικό καταφύγιο, πηγή εσόδων από τα διερχόμενα σκάφη αναψυχής. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το παραχωρήσει σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες. «Δηλαδή, ανέφερε ο δήμαρχος, τις υποδομές που έχουμε δημιουργήσει» με το υστέρημά τους οι κάτοικοι του νησιού, «να τα πάρει ο ιδιώτης και να μην σε αφήσει να αναπνέεις». «Ο ψαράς να πληρώνει "νταβατζή" να το πω έτσι, για να δέσει το βαρκάκι του;».

«Δεν μπορεί το μοναδικό λιμάνι του νησιού, η μοναδική πύλη εισόδου - εξόδου του νησιού να ιδιωτικοποιείται, ενώ ανάμεσα σε άλλα αυτό θα σας αφαιρέσει και πόρους» απάντησε η Δ. Μανωλάκου η οποία σημείωσε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα αναδειχθούν στη Βουλή, όμως αυτό δε φτάνει. «Χρειάζεται και οι νησιώτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, παντού να οργανωθούν, αλλιώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά ούτε να διεκδικήσουν λύσεις. Ο λαός υποφέρει και πρέπει να πάρει την απόφαση να δείξει τη δύναμή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ