Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης θα μεγαλώσει τα προβλήματα

Η ίδια η προστασία της υγείας του λαού είναι που επιβάλλει κατάργηση κάθε ελαστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η ίδια η προστασία της υγείας του λαού είναι που επιβάλλει κατάργηση κάθε ελαστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Ωθηση στη ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας αναμένεται να δώσει η γενίκευση της ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας χτες σε πρωινή εκπομπή ανακοίνωσε «την πρόσληψη 400 περίπου επικουρικών γιατρών», «για ένα έτος η κάθε σύμβαση», που «θα διατεθούν κυρίως στην Περιφέρεια, που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, θα αντιμετωπισθούν προβλήματα των νοσοκομείων της Λαμίας, της Λάρισας, των Σερρών κ. ά.».

Η μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να μένουν υποστελεχωμένες και να κινδυνεύουν οι νοσηλευόμενοι. Οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι πολλαπλάσιες, υπολείπονται χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, και φυσικά δε θα πάψουν οι ανάγκες μετά από ένα χρόνο. Μέχρι να εξοικειωθούν οι 400 επικουρικοί με το αντικείμενο, το εργασιακό περιβάλλον και τους ασθενείς, θα πρέπει να φύγουν. Η ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση του κάθε ασθενούς, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού, υπονομεύεται από τη διαρκή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού στα νοσοκομεία, από την απασχόληση των εργαζομένων μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης, ανασφάλειας κ.τ.λ.

Ολα δείχνουν ότι η ελαστική εργασία θα γίνει καθεστώς στις δημόσιες δομές Υγείας, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν σταθερά γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές επαρκείς να φροντίζουν όλους τους ασθενείς. Εδώ να θυμίσουμε και την πρόσληψη 21 γιατρών για τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Περάματος μέσω ΜΚΟ στα πλαίσια της Κοινωφελούς Εργασίας με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου για 5 μήνες και με 625 ευρώ μισθό, όπως και 343 - νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό - στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα» και «Ευαγγελισμός».

Αξονας της κυβέρνησης οι διαρκείς περικοπές

Η κυβέρνηση επιταχύνει με αφοσίωση περικοπές κάθε είδους, ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την περίθαλψη. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις συνενώσεις κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων τόνισε ότι «υπάρχουν κλινικές, οι οποίες υπολειτουργούν με το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο - π.χ. δύο γυναικολογικές κλινικές - σε πολύ μικρή απόσταση», χωρίς βέβαια να πει ότι τα τμήματα και οι κλινικές υπολειτουργούν, ακριβώς επειδή δεν έχουν προσωπικό, ενώ οι νέοι Οργανισμοί των νοσοκομείων - που είναι πλέον Υπουργική Απόφαση - καταργούν και κενές οργανικές θέσεις νοσοκομείων και κλινικές. «Υπολογίζουμε - πρόσθεσε - ότι θα έχουμε γύρω στις 661 κλινικές και τμήματα που θα συγχωνευθούν». Ομως, αναβάθμιση θα ήταν αν στελεχώνονταν τα τμήματα των νοσοκομείων που υπολειτουργούν και όχι η συγχώνευσή τους. «Οταν ενώνονται δύο κλινικές, τις ενώνουμε διότι χρειαζόμαστε το προσωπικό τους για να βγαίνουν οι εφημερίες», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας δε δίστασε να αναφέρει, για άλλη μια φορά, ως καλό παράδειγμα διαχείρισης, τη μεταφορά 30 νοσηλευτών από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικόν»: «Στο "Αττικόν" άνοιξαν τρεις κλινικές. Τι θέλει ο πολίτης; Ο πολίτης θέλει υπηρεσίες Υγείας». Στο μεταξύ, οι τρεις κλινικές λειτουργούν με βάρδιες γιατρών από το τηλέφωνο και οι 30 νοσηλευτές δεν εκπαιδεύτηκαν προτού μεταφερθούν.

«Φιλανθρωπία» και εμπορευματοποίηση

Η κυβέρνηση συνολικά σχεδιάζει να απαλλάξει το κράτος από καίριους τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και να δοθούν στην επιχειρηματική και «φιλανθρωπική» δραστηριότητα, στη λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία». Σε μια εποχή που το δίκτυο δημόσιων, αναβαθμισμένων και δωρεάν υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα έπρεπε να αναπτύσσεται, συρρικνώνεται δραματικά. Ετσι, η κυβερνητική πολιτική πετάει όλο και περισσότερους έξω από το σύστημα Υγείας, αφού η πρόσβασή τους θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο, από το πορτοφόλι τους. Είναι ενδεικτικό, πως εξετάζεται να επιβληθεί συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη νοσηλείας, κλιμακωτά με βάση εισοδηματικά κριτήρια, που θα φτάνει μέχρι και το 50% στα συνολικά έξοδα νοσηλείας. Δεν φτάνει δηλαδή που οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών τους Ταμείων, αλλά και απευθείας με συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, τώρα μετακυλίεται σε αυτούς νέο κόστος, όπου ο καθένας θα αγοράζει όση ...«νοσηλεία» αντέχει η τσέπη του.

Αλλωστε, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει συνολικά για τα έτη 2013 - 2014 περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε νέα υποβάθμιση τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και σε νέο «χαράτσωμα» ασφαλισμένων και ασθενών. Οι περικοπές αυτές θα έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στους ασθενείς και τους ασφαλισμένους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ