Κυριακή 12 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούν στο διαδίκτυο δωρεάν θεραπεία!

Συζήτηση με μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας

O «Ρ» συνομίλησε με την Αννα Μπούρμαλη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας και του ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας για το Γολγοθά των ασθενών με καρκίνο. Σαν να μην έφτανε η ασθένεια που έχουν να παλέψουν, τα εμπόδια από τις κυβερνήσεις, το αντιλαϊκό κράτος και τους μεγαλεμπόρους της Υγείας είναι πολλές φορές πιο ανυπέρβλητα από την ίδια την ασθένεια. «Ο καρκίνος θέλει - μαζί με τη θεραπεία - αγάπη, καλή ψυχολογία και δύναμη», λέει χαρακτηριστικά η Αννα Μπούρμαλη. Πώς να τα έχουν όμως αυτά, όταν αντί να τους παρέχεται δωρεάν κάθε δυνατή βοήθεια που η επιστήμη και η τεχνολογία επιτρέπουν, «πεθαίνουν ασθενείς που δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους»;

Και συνεχίζει: «Το ίντερνετ είναι γεμάτο από αγγελίες καρκινοπαθών που ζητούν φάρμακα. Κάποιοι ασθενείς ή οικογένειές τους κάνουν έρανο ώστε να μαζέψουν χρήματα. Κάποιοι άλλοι καταφεύγουν στα Κοινωνικά Φαρμακεία μήπως βρουν το κατάλληλο φάρμακο, από συγγενείς νεκρών καρκινοπαθών που τα δώρισαν εκεί. Αυτή είναι η κατάσταση... Πολλά μέλη του Συλλόγου μας δεν έχουν λεφτά και δεν κάνουν τη θεραπεία όπως πρέπει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας ανασφάλιστης γυναίκας, ούτε 50 ετών. Είχε καρκίνο στο μαστό κι έκανε χημειοθεραπεία, γιατί είχε κάνει μετάσταση σε άλλο ζωτικό όργανο. Ομως, δεν τις έκανε πάντα όταν έπρεπε, επειδή δεν είχε λεφτά. Μια χημειοθεραπεία μπορεί να κοστίζει 1.500 - 3.000 ευρώ κάθε 21 μέρες. Πού να τα βρει; Ούτε για τα μεταφορικά να πάει στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ δεν είχε. Ασε την ταλαιπωρία, 2 ώρες να πάει και άλλες 2 να έρθει, αυθημερόν, γιατί δεν είχε πού να διανυκτερεύσει. Η γυναίκα αυτή πέθανε πρόσφατα. Δεν ξέρω σίγουρα αν θα ζούσε σήμερα, αν έκανε κανονικά τη θεραπεία της. Το θέμα είναι πως δεν είχε καν το δικαίωμα, δεν της δόθηκε καν η δυνατότητα να το παλέψει...».

ΚΕΠΑ δηλαδή «σφαγεία»...

Ενα άλλο σοβαρό θέμα είναι η λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σαν σωστά «σφαγεία» των ποσοστών αναπηρίας, με αποτέλεσμα οι ανάπηροι κι οι χρόνια πάσχοντες να χάνουν τα πάντα, για να μην επιβαρύνουν τα Ταμεία: «Και στη Βόρεια Ελλάδα τα ΚΕΠΑ "κόβουν" συνέχεια κόσμο. Εγώ είχα ποσοστό αναπηρίας στο 67%. Η επιτροπή του ΟΑΕΕ μου έδωσε το 67%, με ανάγκασαν να περάσω Β/βάθμια επιτροπή του ΟΑΕΕ που μου έριξε το ποσοστό στο 50% κι όταν έκανα ένσταση το ΚΕΠΑ που έδωσε 35% αναπηρία! Ετσι, εδώ και ενάμιση χρόνο είμαι ανασφάλιστη και χωρίς αναπηρική σύνταξη. Και ξέρεις ποια είναι η δικαιολογία τους; Πως αφού έχουν περάσει 5 χρόνια απ' όταν αρρώστησα και ζω ακόμη, δεν δικαιούμαι δωρεάν θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση! Παρ' όλα αυτά, οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κάνω εξετάσεις στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ - μαστογραφία, καρκινικούς δείκτες, ακτινογραφίες κλπ. - και πληρώνω γύρω στα 200 ευρώ. Πληρώνω για φάρμακα - είχα μετά τον καρκίνο κάποιες επιπλοκές - γύρω στα 50 ευρώ το μήνα. Χώρια ό,τι άλλα φάρμακα προκύψουν. Κανονικά όλοι θα έπρεπε να παίρνουμε δωρεάν τα φάρμακά μας, να κάνουμε τις εξετάσεις μας, άσχετα με το βαθμό αναπηρίας ή με τα ένσημα του καθένα. Αλλάζει, δηλαδή, η ανάγκη που έχει ο άρρωστος;».

Μα και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι άκρως επικίνδυνη λόγω των ελλείψεων: «Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας - σε μια περιοχή με αυξημένα ποσοστά καρκινοπαθών - δεν υπάρχει ειδικό Ογκολογικό τμήμα και οι καρκινοπαθείς νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική. Εκεί μείωσαν τον αριθμό των κρεβατιών με συνέπεια να διώχνουν ασθενείς. Στο Νοσοκομείο Σερρών οι γιατροί που κάνουν τη χημειοθεραπεία, δεν είναι Παθολόγοι - Ογκολόγοι, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά Γενικοί Παθολόγοι!», τονίζει η Αννα Μπούρμαλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ