Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ - ΓΙΑΤΡΟΙ
Μεταθέτουν τη «θηλιά» στους ασφαλισμένους

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασθενείς για φάρμακα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις

Μόνο με πληρωμή τοις μετρητοίς θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από αρχές Σεπτέμβρη σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για «άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους», αν δεν τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα από τον Οργανισμό. Μάλιστα, ορισμένοι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι θα εφαρμόσουν νωρίτερα την παραπάνω απόφαση και συγκεκριμένα στην Εύβοια από σήμερα και σε Κρήτη και Μαγνησία από 16/8. Η μόνη παράταξη που καταψήφισε την απόφαση αυτή του ΠΦΣ ήταν η «Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών», υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο μετακυλίεται το κόστος και οι κυβερνητικές ευθύνες στους ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Ταυτόχρονα πρότεινε άλλες μορφές πάλης και διεκδίκησης των οφειλομένων από κοινού με τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τους μαζικούς φορείς και μορφές πίεσης προς την κυβέρνηση και τους φαρμακοβιομηχάνους.

Σε προειδοποιητική επίσχεση εργασίας από 20 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη προχωρούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί ζητώντας να εξοφληθούν μέχρι τις 15 Αυγούστου για τους έξι πρώτους μήνες του 2012 και για τα χρωστούμενα των τελευταίων μηνών του 2011. Αυτό σημαίνει, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους για επισκέψεις και εξετάσεις στους συμβεβλημένους γιατρούς. Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κοινοποίησε εξώδικη πρόσκληση - διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ, τον υπουργό Υγείας και το Ελληνικό Δημόσιο «για την παράνομη παρακράτηση δεδουλευμένων ποσών για τα έτη 2010 - 2012». Οπως σημειώνουν, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 230 εκατ. ευρώ στους συμβεβλημένους ιατρούς από την αρχή της λειτουργίας του το Γενάρη του 2012 και άλλα 570 εκατ. ευρώ από οφειλές των ετών 2010 και 2011.

Με αυτόν τον τρόπο η «θηλιά» μετατίθεται στους ίδιους τους ασφαλισμένους, παρότι δεν ευθύνονται σε τίποτα κι επιπλέον και στους ίδιους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 100 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ασθενείς που πλήρωσαν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τις υπηρεσίες Υγείας, έδωσαν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ και πρέπει να τα εισπράξουν. Μέχρι τις 3/12/2012 οι οφειλές αυτές ήταν 43 εκατ. ευρώ και από την αρχή του χρόνου προστέθηκαν και άλλα 57 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι ασφαλισμένοι γι' αυτά που κατέβαλαν τοις μετρητοίς εξαιτίας της «διαμαρτυρίας» γιατρών - φαρμακοποιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ