Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπολίτευση διαχειριστικής κριτικής

Επιβεβαιώνει τα όριά του στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του «ευρωμονόδρομου»

Γρηγοριάδης Κώστας

Σταθερά στη γραμμή απενοχοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος, με χρέωση των αδιεξόδων του συστήματος στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό και ταυτόχρονα καλλιέργεια αυταπατών εφησυχασμού στο λαό, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της σχετικής ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος με διαγραφή μέρους του και απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, για δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων». Θέτει καθαρά τα όριά του, που αρχίζουν και τελειώνουν στον στρωμένο με αγκάθια για το λαό ευρωμονόδρομο. Μιλάει για «ευρωπαϊκή λύση του χρέους», η οποία αν ποτέ υπάρξει, πράγμα απίθανο, έχει τόση σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, όσο και τα βάρβαρα μέτρα που την συνοδεύουν.

Αλλωστε για αυτή την «ευρωπαϊκή λύση» πασχίζει και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που κατά τ' άλλα την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει για «διαγραφή μέρους του χρέους». Ξεχνάει πως αυτή τη «μερική διαγραφή» διατυμπανίζει πως κατάφερε και ο Ε. Βενιζέλος με το PSI, φέρνοντας το 2ο Μνημόνιο και όλα τα μέτρα που τώρα συζητάει η συγκυβέρνηση. Μιλάει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ για «απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ». Δηλαδή δίνει διαβεβαιώσεις πως δε θα κουνηθεί ούτε βήμα από αυτό το πλαίσιο που επιβάλλει μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, ούτε καν «για τα μάτια» να στραφεί σε άλλες πηγές δανεισμού. Τι να πει κανείς. Απύθμενη υποκρισία. Οχι. Πρόκειται για εξαπάτηση του λαού.

Καμουφλάρουν ότι από άλλο δρόμο έχουν την ίδια στρατηγική

Στο ίδιο πνεύμα, της άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση για την... ασυνέπειά της, κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ, όπου αφού ανέφερε ότι «μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία», υπενθύμισε ότι «κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, στην προγραμματική συμφωνία είχε καταστεί σαφές ότι η ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί». Και αναρωτήθηκε: «Πού πήγαν άραγε αυτές οι δεσμεύσεις; Τις ξέχασαν; Πρόκειται για πολιτική απάτη ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων;».

Ο ίδιος επίσης σε ομιλία του στην Κατερίνη ανέβασε υποτίθεται τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα πραγματικά αίτια της κρίσης και το ποιες πολιτικές φέρνουν μνημόνια και λιτότητα για το λαό. Πλειοδοτώντας σε χαρακτηρισμούς του τύπου «Σαμαράς ο πρωθυπουργός της δραχμής», «οι συνένοχοι στο έγκλημα κ. Βενιζέλος και κ. Κουβέλης» και «μοιραία τριανδρία», τους κατηγόρησε πως «παραιτούμενοι από την επαναδιαπραγμάτευση» πέταξαν «στο καλάθι των αχρήστων τις δικές τους δεσμεύσεις».

Μετά από όλα αυτά και χωρίς να κάνει ούτε μια αναφορά στο ρόλο της ΕΕ παρά μόνο περιορίζοντας τα βέλη του στο νεοφιλελευθερισμό, διακήρυξε πως «εμείς είμαστε η κινητήρια δύναμη της μεγάλης ανατροπής στην Ελλάδα. Κάλεσε δε το λαό που υποφέρει από την πολιτική του «ευρωμονόδρομου», την οποία υπηρέτησε και υπηρετεί ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, «να σώσουμε την Ελλάδα από τους αυτόκλητους σωτήρες της για να σώσουμε την ίδια την Ευρώπη»!

Η όλη αγωνία που εκφράζεται μέσα από δηλώσεις και αρθρογραφία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα γίνει με «καλύτερους» κανόνες η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Πώς θα υπάρξει διαφάνεια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, λες και εδώ βρίσκεται το κυρίως το πρόβλημα και όχι σ' αυτές καθεαυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, με τις οποίες συμφωνεί, ως ένα μέσο αντιμετώπισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου και ταυτόχρονα είναι υπέρμαχος των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Βέβαια, η κρατική ιδιοκτησία στον καπιταλισμό πάλι σε όφελος του κεφαλαίου δρα και λειτουργεί, αλλά η διέξοδος δεν είναι στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ, αλλά να γίνουν λαϊκή περιουσία. Αλλωστε η δημόσια περιουσία έχει ποτιστεί με τον ιδρώτα του λαού, αφού κυρίως με δικά του χρήματα μέσω φορολογίας έχει αποκτηθεί.

Κριτική στα επιφαινόμενα

Καθημερινά επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα όρια της αντιπολίτευσής του είναι κριτική στα επιφαινόμενα και έλεγχος των διαδικασιών εντός της ΕΕ και των οργάνων της. Ο Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι «η κακόγουστη, θεατρική "φιλολαϊκή" παράσταση του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη τελείωσε άδοξα χτες (σ.σ. Τετάρτη) βράδυ. Μαζί τελείωσαν και οι όποιες αυταπάτες, ψευδαισθήσεις ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο και θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Τα νέα μέτρα που συνυπογράφουν αποτελούν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, βάζουν και τη σφραγίδα στο διαβατήριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη».

Δεν παρέλειψε να αναπαράγει τα όσα λέγονται και αποτελούν το άλλοθι της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους περί ανάγκης «ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας, αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να γίνει πιο παραγωγική, πιο αποδοτική στην κοινωνία και στον πολίτη». Για να προσθέσει ότι «αυτό δεν συναρτάται με απολύσεις και οριζόντιες περικοπές», αφήνοντας έμμεσα να φανεί πως δεν αποκλείει μη οριζόντιες περικοπές. Επίσης είπε ότι «ταυτόχρονα συζητήσαμε για τις αναγκαίες και τολμηρές τομές που πρέπει να γίνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αναγκαία η επανίδρυση, η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, προκειμένου να μπορεί να εκφράσει σήμερα τη μεγάλη μερίδα της εργασιακής επισφάλειας, τους νέους ανθρώπους που χάνουν την ελπίδα τους και φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό». Λες και είναι πρόβλημα δομών και όχι προσανατολισμού.

Η ευρωλαγνεία δεν κρύβεται

Κάνοντας σαν να μην έχει πάρει χαμπάρι τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζουν Ισπανία και Ιταλία, μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη για την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών τους από την ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβάλλει την απάντηση του αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις επιτρόπου της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε ερώτηση που του είχε καταθέσει σχετικά με το θέμα της απευθείας χρηματοδότησης και των ελληνικών τραπεζών. Οπως γράφει ο Χουντής, ο Ολι Ρεν «είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα "συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της συνόδου" και άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου».

Αποκαλυπτικά των όσων πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα όσα είπε την Παρασκευή και η υπεύθυνη για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ρένα Δούρου, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Φραγκφούρτη. Μιλώντας με μια αγωνία γιατί «αποδείχθηκαν άσφαιρα τα πυρά που υποτίθεται ότι θα εξαπέλυε» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατηγορεί τον Ιταλό τραπεζίτη γιατί «ανεβάζει ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας αυξημένες προσδοκίες ως προς το περιεχόμενο των ανακοινώσεών του σχετικά με το είδος και εύρος της παρέμβασης της ΕΚΤ».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων εκ μέρους του Ντράγκι, φέρνει στο προσκήνιο το αδιέξοδο της ακολουθούμενης σήμερα πολιτικής, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τόσο στη διάλυση της Ευρωζώνης όσο και στην εξαθλίωση των κοινωνιών». Δηλαδή το πρόβλημα είναι η «ακολουθούμενη πολιτική» και όχι η ίδια η φύση της ΕΕ και η ουσία του καπιταλισμού. Ακολούθως κάνει και τη δημιουργική κριτική της στην ΕΕ, σημειώνοντας πως «εκείνο που χρειάζεται άμεσα σήμερα η Ευρωζώνη είναι ριζικές αποφάσεις αναστροφής πορείας». Το ζητούμενο λοιπόν είναι η διάσωση της Ευρωζώνης και όπως λέει «ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, από την αρχή της κρίσης, σχετικά με την αλλαγή του ρόλου και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την μετατροπή των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος».

Ενδεικτικά επίσης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα όσα αναφέρει σε δήλωσή του και ο βουλευτής Γ. Σταθάκης, συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε για την υποτιθέμενη ανάπτυξη ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης. Αυτό που βρίσκει να πει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ανέσυρε μερικά από τα μέτρα που υπάρχουν «στην ξεπερασμένη εδώ και χρόνια έκθεση του 2001 του ΟΟΣΑ "περί ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα"». Για να προσθέσει ένα ακόμα ...κατηγορώ κατά του υπουργού πως τάχα «απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις». Καταλήγοντας ζητά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «κανονιστικό πλαίσιο περί δίκαιου ανταγωνισμού», «σταθερό εργασιακό καθεστώς» (χωρίς να λέει τι είδους), «εύληπτο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και λειτουργίας των επιχειρήσεων», «διαφάνεια στις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», «ισότιμη αντιμετώπιση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, μεγάλων και μικρών» και «ισορροπημένη αντιμετώπιση των κρατικών, συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, που θα ενεργοποιούσε ευρύ φάσμα ανανεωμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών».


Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ