Αλλη μια περιοχή του πλανήτη που γίνεται «μήλον της Εριδος» για τη γεωστρατηγική σημασία της και τον τεράστιο φυσικό πλούτο της
Από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Καμπότζη |
Πάντως το ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας κυριάρχησε ως πεδίο έκφρασης αντιθέσεων. Και όχι τυχαία αφού πρόκειται για μια περιοχή που συγκεντρώνει τα βλέμματα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην περιοχή και εξελίσσονται σε «μήλον της Εριδος», για την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία και την Ταϊβάν, με τις ΗΠΑ να συμμετέχουν επίσης στους ανταγωνισμούς.
Χαρακτηριστικό της στάσης των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε και η περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία πριν καταλήξει στην Καμπότζη όπου εξελισσόταν η Σύνοδος του ASEAN επισκέφθηκε το Βιετνάμ, το Λάος και τη Μογγολία, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποκτά η περιοχή για τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, όσον αφορά την αναζήτηση νέων οικονομικών οριζόντων και στρατηγικών συνεργασιών.
Οι Φιλιππίνες με τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ, προώθησαν έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των «διαφορών» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, βρίσκοντας αντίπαλο την Κίνα με τη συνεργασία της διοργανώτριας της Συνόδου του ASEAΝ, Καμπότζης, που δε συμφώνησε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τη Σύνοδο για θέμα που όπως ανέφερε αφορούσε διμερείς σχέσεις Φιλιππίνων και Κίνας. Το Πεκίνο από την πλευρά του δήλωσε από την αρχή τις προθέσεις του να διασφαλίσει αναλλοίωτα τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή, στην οποία έχει αποκαλύψει την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου με τα επιβεβαιωμένα μεγέθη να φτάνουν τα 1,2 κυβικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν σε 7,7 δισεκατομμύρια βαρέλια. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για συνολικό μέγεθος των κοιτασμάτων της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, είναι ότι ξεπερνούν τα 28 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ποσά τα οποία θεωρούνται καθοριστικά στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών για την ενέργεια.
Η Κίνα υπογραμμίζει ότι η περιοχή ανήκει στην δική της επικράτεια και αρνείται να διαπραγματευθεί θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα που έχει παγιώσει στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα οξύνονται ακόμα περισσότερο και λόγω του ότι από τη συγκεκριμένη περιοχή διέρχονται μερικοί εκ των σημαντικότερων και πλέον πολυσύχναστων θαλάσσιων οδών. Εμπορικούς δρόμους τους οποίους επιθυμούν να ελέγχουν τόσο οι ΗΠΑ, μέσω των συμμάχων τους στην περιοχή όσο και η Κίνα, ενώ την εικόνα συμπληρώνει και ο αλιευτικός πλούτος της περιοχής, που μπορεί να δώσει ζωή σε μεγάλους πληθυσμούς. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ στην παρέμβασή της δικαιολόγησε την ανάμειξη των ΗΠΑ, λέγοντας ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή...
Μάχη για την Νότια Κινεζική Θάλασσα με την Κίνα έχει δώσει και το Βιετνάμ, που καταγγέλλει την Κίνα για τις έρευνες που έχει ανακοινώσει στην περιοχή, ενώ παράλληλα οξύνει την ένταση με την υπογραφή συμφωνίας εκ μέρους της βιετναμέζικης κρατικής εταιρείας, Petro Vietnam, τον περασμένο Απρίλη, για την κοινή εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων πετρελαίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με την ρωσική Gazprom, εκτός των διαφιλονικούμενων περιοχών. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτέλεσε αφορμή και για ένταση μεταξύ Ρωσίας - Κίνας, καθώς το Πεκίνο κατηγόρησε τη Μόσχα για ανάμειξη σε ευαίσθητα θέματα και λάθος μηνύματα.
Οι Φιλιππίνες από την πλευρά τους κατηγόρησαν Κίνα και Καμπότζη για την άρνησή τους να δώσουν «συλλογική» λύση στο ζήτημα, ενώ πρόσφατα η αναζωπύρωση της έντασης με το Πεκίνο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, είχε φτάσει οι δύο πλευρές να δηλώνουν - παρασκηνιακά - ακόμα και έτοιμες για πολεμικές συγκρούσεις. Η Κίνα από την πλευρά της έχει ήδη συστηματοποιήσει τα γυμνάσια του Πολεμικού Ναυτικού εδώ και ένα χρόνο δηλώνοντας με διάφορους τρόπους έτοιμη να αντιδράσει, σε επεισόδιο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Στις κινήσεις της Κίνας, οι ΗΠΑ απαντούν δηλώνοντας την παρουσία τους στην επίμαχη περιοχή, πραγματοποιώντας στρατιωτικά γυμνάσια σε συνεργασία με τις Φιλιππίνες και αναιρώντας τους ισχυρισμούς της Χ. Κλίντον ότι δεν επιθυμούν να παρέμβουν σε ζητήματα άλλων χωρών, καθώς η ίδια έχει απαιτήσει αρκετές φορές από το Πεκίνο «να διευθετήσει» τις εδαφικές διαφορές της στη συγκεκριμένη περιοχή με τους γείτονές της, προσβλέποντας φυσικά στα δικά της συμφέροντα.
Η κατάληξη της Συνόδου της ASEAN επιβεβαίωσε τους προϋπάρχοντες ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εδράζονται στην Ενέργεια και στους εμπορικούς δρόμους και δείχνει ότι αυτοί θα ενταθούν πράγμα που επιτείνει και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που εξελίσσεται. Επομένως η απόκτηση πλεονεκτήματος σε μια τόσο σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Φυσικά από αυτούς τους διαγκωνισμούς οι λαοί θα είναι χαμένοι όσο δεν μπαίνουν στον αγώνα για την αναχαίτιση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, όσο δεν έχουν αυτοί την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα δικά τους χέρια.