Στο πλαίσιο της προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στο όραμα του πολυεθνικού κεφαλαίου, τη διά βίου κατάρτιση και απασχολησιμότητα, εντάσσεται και η αλλαγή στη δομή και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης, η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου και ο γενικός γραμματέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων Χρ. Δούκας παρουσίασαν τους νέους στόχους και τις νέες δομές της Γραμματείας, η οποία λαμβάνει πλέον χαρακτήρα διά βίου κατάρτισης.
Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε χτες ότι η κύρια ιδιότητα που πρέπει να προκύπτει από τον κύκλο εκπαίδευσης είναι το άτομο να μαθαίνει διά βίου, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με εκτίμηση της Κομισιόν κάθε πέντε χρόνια θα απαξιώνεται και μια περιοχή τεχνολογικής γνώσης. Σε αυτή τη λογική χαρακτήρισε ως πρόκληση του 21ου αιώνα, τη διαρκή περιπλάνηση του εργαζόμενου από τις ψευτοκαταρτίσεις στην ανεργία και στην επανακατάρτιση, όπου παρέχονται εφήμερες και κατακερματισμένες γνώσεις αποκλειστικά προσανατολισμένες στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της αγοράς.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχεδιασμό του υπουργείου, η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα έχει υπό την ευθύνη της το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει τα προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης, τα λεγόμενα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας τα οποία δημιουργούνται για τους «απόβλητους» του εκπαιδευτικού συστήματος, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ. Χτες, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι δομές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για ίδρυση ινστιτούτων διαρκούς εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα ΑΕΙ.
Οι αναδιαρθρώσεις της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης χαρακτηρίζονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στη Λαϊκή Επιμόρφωση ως υποβάθμιση του θεσμού. Και αυτό, γιατί στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τα θέματα λαϊκής επιμόρφωσης απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο ρόλο των Νομαρχιακών Επιτροπών Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ), κάτι που επιπρόσθετα δημιουργεί αβεβαιότητα και για το μέλλον των 300 περίπου εργαζομένων σε αυτές.