Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζητούν πάλι «μπλοκάκηδες» αρχαιολόγους...

Νέο κρούσμα εργασιακής αυθαιρεσίας σε βάρος των αρχαιολόγων -με αρνητικές συνέπειες και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς- εντοπίστηκε για δεύτερη συνεχή φορά στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Τον περασμένο Οκτώβριο ήταν η ίδια η ΔΕΗ που, μέσω αγγελίας, ζητούσε αρχαιολόγους για τις σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο των έργων, αφ' ενός, με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου, αφ' ετέρου... με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών! Πριν λίγες μέρες, η τεχνική εταιρεία «ΓΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ» για τον ίδιο λόγο και στο ίδιο έργο, ζητά... «40 περίπου αρχαιολόγους», ακόμη και φοιτητές αρχαιολογικών τμημάτων πανεπιστημίων για να δουλέψουν με τη «μάσκα» της «πρακτικής άσκησης»!

Τον Οκτώβριο, το ΚΚΕ με σχετική του Ερώτηση, η Επιτροπή ΠΑΜΕ στους έκτακτους αρχαιολόγους και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων είχαν καταγγείλει αυτές τις πρακτικές. Το ΚΚΕ είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβερνητική πολιτική "κάνει πλάτες" στις εργασιακές αυθαιρεσίες και τις απαιτήσεις των εργολάβων και ανάδοχων εταιρειών σε έργα. Ολα αυτά αποτελούν τη συνέχεια των μνημονίων συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με άλλα υπουργεία και ιδιώτες κατασκευαστές, που στο όνομα της "επιτάχυνσης" και "διευκόλυνσης" της αρχαιολογικής έρευνας στα έργα, καταπατά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του και απαξιώνει το ίδιο το πολιτιστικό προϊόν μπροστά στις απαιτήσεις εργολάβων και εταιρειών».

Το ΠΑΜΕ σημείωνε ότι «οι έκτακτοι αρχαιολόγοι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το προϊόν εργασίας τους συνιστά δημόσια περιουσία, που το ίδιο το κράτος οφείλει να προστατεύει και να διαφυλάττει, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο». Ο ΣΕΚΑ υπογράμμιζε ότι «η αρχαιολογική εργασία έχει επιστημονικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να παραδίδεται ως έργο και κατ' αποκοπή». Ο ίδιος καταγγέλει και την τωρινή αυθαιρεσία σημειώνοντας ότι ο αριθμός του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού και η πρόσληψη φοιτητών για πρακτική ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζεται από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού. Αναρωτιέται επομένως τι ακριβώς σημαίνει η φράση... «ζητούνται 40 περίπου αρχαιολόγοι για αρχαιολογικές εργασίες»; Σημειώνει επίσης ότι οι αρχαιολόγοι δεν είναι εργολάβοι, αλλά εργάζονται ως μισθωτοί υπάλληλοι με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης, με το ωράριο και τους κανονισμούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πραγματοποιώντας την ίδια εργασία με το μόνιμο προσωπικό της. Προσλαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, από την οποία και εποπτεύονται και στην οποία αναφέρονται. Γι' αυτό και εκφράζει ερωτηματικά για τη στάση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων που επιτρέπει τις πρακτικές των εργολάβων.

Καταγγέλλουν «τις πρακτικές της «ΓΑΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ» και κάθε άλλου εργοδότη, είτε αυτός είναι το Ελληνικό Δημόσιο, είτε ιδιώτης, που έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν το ποσοστό κέρδους τους συμπιέζοντας το εργατικό κόστος μέσω απολύσεων και ελαστικοποίησης των μορφών εργασίας» και ζητούν από την εταιρεία να σταματήσει άμεσα την πρόσληψη αρχαιολόγων με σύμβαση έργου και να προσλάβει τους αρχαιολόγους με συμβάσεις εξαρτημένης σχέσης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ